20. Zelf-realisatie: een lot uit de loterij?

Is zelfrealisatie een lot uit de loterij, of kun je er iets voor doen?


Uit het antwoord

In de zogenaamde verlichte staat is de identificatie met een persoon verdwenen. Bij de verlichting is er een bewust en definitief wegvallen van die identiteit. Er is dus geen persoon die een einddoel zou kunnen bereiken, geen inspanning die daartoe zou kunnen leiden. Verlichting is dus iets dat zomaar gebeurt of niet gebeurt.
Toch is dat geen reden voor mensen om alles bij het oude te laten. Op het menselijke, duale niveau, blijkt voor velen de ene situatie een grotere kans op doorbraak te geven dan de andere. Twee gunstige omstandigheden kunnen worden genoemd, hoewel ze nooit het resultaat garanderen.
De eerste is de ontspanning, dat is loslaten, met heldere aandacht. Je kunt je aandacht uitbreiden, haar door de dingen heen laten gaan tot in het oneindige en laten verruimen naar alle kanten. Je kunt je bewust worden van de grote ruimte en je daarin laten ontspannen.
De andere gunstige omstandigheid is de nabijheid van iemand in wie en door wie je openheid ontdekt. Dat is dan je leraar. Blijkbaar is het mogelijk dat openheid doorbreekt waar openheid.zich openbaart. Daar blijven is dan verstandig.
In beide gevallen is de kans is groot dat de Openheid het initiatief neemt en de persoon die eerst met aandacht en ontspanning bezig is, wegvaagt.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod