58. Neurofeedback en bewustwording

Ik heb me de laatste paar maanden wat verdiept in een therapievorm neurofeedback. Kort gezegd is het een methode om bepaalde hersenactiviteiten te trainen. In de reguliere psychotherapie wordt het gehanteerd om een veelheid aan klachten te behandelen.
Ik heb het idee dat neurofeedback voor mij wel eens een goede methode zou kunnen zijn naast en ter ondersteuning van waar ik (wij) al mee bezig zijn. Naast het feit dat het bepaald niet goedkoop is vraag ik me natuurlijk ook af of het inderdaad van nut kan zijn. Zou jij hier wat over kunnen zeggen?


Uit het antwoord

Kijk, het gaat bij neurofeedback om precies hetzelfde als bij 'mindfulness' en helder blijven. Bij alle blijf je helder bewust je situatie gadeslaan en corrigeer je wanneer nodig. Bij neurofeedback let je op de impulsen van je hersenen op het scherm, bij de andere let je direct op je gevoel van spanning-ontspanning. Dat is een directe feedback. Bij alle corrigeer (ontspan) je je eigen situatie. Bij alle is het meestal een langere periode van oefenen - zie de dame die al 43 sessies neurofeedback had. Overigens is het ook een modeverschijnsel om allerlei therapieën in een neurologische taal te formuleren; zie ook bijv. 'alfa-training' en 'neurolinguistisch programmeren'.

Het is dus aan jou wat je wilt. Feedback krijgen en corrigeren blijft gedurende een periode nodig. Dit zul je voortdurend, door de hele dag heen, moeten beoefenen. Dat is niet mogelijk met de neurofeedback apparatuur, wel met je reflexieve aandacht. Je ziet, dit laatste heeft mijn voorkeur, al zou het kunnen zijn dat sommigen de feedback van neurofeedback gemakkelijker vinden dan die van hun gevoel. Een goede meditatiecursus/groep zou dus niet gek zijn. Dan gaat er, als het goed is, ook een proces op gang komen dat verder gaat dan te blijven kijken naar wat je niet speciaal bent, maar waarin je je bewust wordt wat je zelf wel bent.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod