15 - Besluit en vertrouwen


Vorige week na de meditatie hebben we afgesproken 'dat het nu afgelopen is' en ik meen dat besluit te hebben genomen op dat diepe niveau. De vraag die toen wel bij mij opkwam was of dat een besluit is van mijzelf als getuige. Nu heeft alles er de schijn van dat dat besluit niet is genomen.
In de formulering van de problematiek van dit moment zie ik weer hoe egocentrisch ik bezig ben. Ik weet dat er in deze toestand niets anders opzit dan terug te gaan naar mijzelf en te zien hoe het zit. Ook al komt er nu veel rommel los, het is en blijft toch zaak daar geen betrekking mee aan te gaan, het 'van mij af te schudden en met het hoofd boven de wolken te blijven'.
Waar het aan lijkt te ontbreken is precies waar je gisteren tijdens de meditatie op wees: een interne sfeer van vredigheid, stilte en stabiliteit. In de alledaagse situatie is die sfeer, ik moet zeggen toch steeds meer, maar blijkbaar toch niet genoeg aanwezig, en is het binnen de kortste keren mis.
Weer wat meer wakker, met verfriste moed, en met hartelijke groet


Uit het antwoord

Het is duidelijk dat je eigenlijk al veel eerder het besluit op diep niveau hebt genomen. Anders was je al lang met de advaita-weg gestopt. Dat is goed om duidelijk te beseffen. Ondanks alle andere belemmerende dingen in jezelf gaat het proces van bevrijding door, dus ondanks jezelf. Laat je dat een verdergaand vertrouwen geven en ontspanning.
Hartelijke groet,
Douwe

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod