5 – Ervaring met psychose

Brief

Op het internet kwam ik uw bijdrage: "De gekte van de verlichting en de bijna-verlichting van de gekte" tegen. Deze tekst doet recht aan ervaringen die ik heb gehad met psychosen en ik ben daar heel blij om. Ik krijg er zelfvertrouwen van, want hier wordt de psychose beschreven als onderdeel van een proces en niet als alleen maar een biologische afwijking.
Ik heb mijn psychosen zelf ervaren als een spontane en daardoor niet begeleide, erg uit de hand gelopen en mislukte inwijding. Ik heb ook duidelijk 2 lagen in de psychose gevoeld: een "universele" die met liefde, alles is 1 en schoonheid te maken had, en een persoonlijke laag die met hallucinaties en wanen erg met mij op de loop ging. Nadat ik mijn psychosen kon bezien ben ik in een enorme depressie met vreselijke angsten en suïcidale gedachten terecht gekomen. Dat begint nu langzaamaan over te gaan. Ik heb gelukkig goede begeleiding en (nog) medicatie en nu ook de bevestiging van mijn ervaringen in (o.a.) uw tekst.
Daarom een welgemeend bedankt!
Groeten
Lydia Snijder


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod