8 - Een Stiltedag


Een Stiltedag

Langzamerhand word ik wakker. Het denken begint al met zijn twijfels 'is het wel goed'; voel me een beetje onzeker of het wel goed is of niet. Ga douchen en ontbijten. Lees de krant naast me over sterren en planeten die voorbijgaan en veranderen, sterven en geboren worden en voel zo de enorme betrekkelijkheid van het leven. En ineens ja, die Openheid is gewoon nu. Hier op dit moment. Ik ga zitten. Toch maar in de lotus houding, omdat dan alles beter stroomt. Ga me helemaal ontspannen en alles wordt steeds ruimer, en ruimer en ruimer aan alle kanten. De zon schijnt steeds meer, het is een soort innerlijk Licht dat eigenlijk niets te maken heeft met de zon. Het schijnt onafhankelijk van alles. Ik laat me daarin helemaal ontspannen. Ja, Dat is er altijd. Ik hoef niet meer te twijfelen. Na een tijdje, doe ik mijn ogen weer open en ja, hoor, dat Licht is er nog. Ik loop naar boven om mijn tanden te poetsen. Het is er nog steeds. Ik ga wandelen. De hemel is grauw, geen zon te bekennen. Maar in mij is het Licht en het gevoel van Eenheid, Gelukzaligheid blijft schijnen. Er is Eenheid met de natuur om me heen, de mensen die ik tegenkom, de meeuwen en de eenden en het meer dat zich uitstrekt. Ga een cappuccino ergens drinken. Daar is ook alles Eenheid. De gedachten die zich af en toe aandienen zijn licht van karakter en blijven niet hangen. Zo gaat het door. Een impuls komt er om dit op te schrijven, om dit vast te stellen. Het is er altijd, Het is er altijd. Straks schoonmaken, Het is er altijd in alles en iedereen.


Odile de Westphalen

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod