Martin Palmer, Yin en Yang. Evenwicht in ons leven


Ankh-Hermes, Deventer 1999


Het denken in termen van yin (koud, passief, donker) en yang (warm, actief, licht) is een manier om eenzijdigheden en fixaties te vermijden. Het houdt een acceptatie in dat er tegenstellingen zijn, dat er voortdurend veranderingen zijn in het evenwicht tussen de polen, dat elke pool iets van de andere in zich heeft en dat daarom nooit iets totaal zwart of wit is. Dit wordt op inleidend niveau uitgewerkt op het terrein van de eigen harmonie met de wereld, van Feng shui, de energie (ch’i) en de kunst. Het boek is geschikt voor een eerste oriëntatie, maar het is de vraag in hoeverre een ‘Evenwicht in ons leven’ vanuit de korte aanduidingen kunnen worden opgepakt, laat staan een overgave aan het Tao '’dat niet is te benoemen’.

[DT in InZicht]






Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod