6 - Zelfmoordhype onder pubers

Zelfmoordhype onder pubers

Algemeen Dagblad dinsdag 8 augustus 2006

Eddy van der Ley


Twaalf meiden van 12 tot 15 jaar uit Enschede hebben elkaar begin dit jaar opgejut tot het plegen...
Schoolvriendinnen jutten elkaar op om zelfmoord te plegen via MSN en mobiele telefoon.
... van zelfmoord. ‘Doe jij het, dan doe ik het ook’ en ‘Waarom zou je het niet durven?’ klonk het via internet en mobiele telefoon.
Hulpverlenende instanties en de leiding van het Stedelijk Lyceum in Enschede, een scholengemeenschap voor vwo, havo en vmbo, verzwegen de zaak lange tijd voor de buitenwereld, om te voorkomen dat nog meer jongeren bij betrokken zouden raken. Volgens een verbaasde directeur H. Reiber van de school ‘was het zaak om veel te praten’.
’De kinderen maakten elkaar helemaal gek. Ik schrok van de snelheid waarmee het rondging.’ De hype raakte in een stroomversnelling na de zelfmoord van een meisje uit de eerste klas, in maart van dit jaar. Vier van haar vriendinnen spoorden elkaar aan het voorbeeld te volgen en ook andere meisjes uit de omgeving, in leeftijd variërend van 12 tot 15 jaar, raakten betrokken. Via MSN en mobiele telefoon jutten ze elkaar op zich van het leven te beroven.
’Wie durft?’ klonk het regelmatig. Zelfmoord kreeg een verheerlijkend karakter. ‘Het was bijna besmettelijk,’ vertelt schoolpsycholoog Frank Rijnders. ‘Ze spraken af om er een eind om te maken, een waanzinnige hype. Ook leerlingen van andere scholen in Enschede deden mee. Kort daarop gooide een leerlinge van het Regionale Opleidingscentrum (ROC) zich voor de trein, maar je kunt niet zeggen of dat er iets mee te maken heeft.’
Om de hype te stoppen, riep de school de hulp van de politie in, die een omvangrijk crisisteam samenstelde. In overleg met psychologen, ouders en leerlingenbegeleiders werd het probleem met de scholieren besproken en aangepakt. Zo mochten de kinderen niet meer op ‘gevaarlijke’ sites komen om te chatten.
Een van de leerlingen bleek dermate suïcidaal dat ze moest worden opgenomen in een centrum voor jeugdpsychiatrie. Rijnders ziet overeenkomsten met eerdere trends en ‘modes’. ‘Er is een periode geweest dat meiden hyperventileerden. Dat ging zover dat meerdere leerlingen tegelijk lagen bij te komen. Hetzelfde geldt voor zelfverminking, dan vinden kinderen het interessant om zichzelf te beschadigen met pennen en messen. Vaak is het een schreeuw om aandacht.’


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • Chakrayoga

    Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod