Eenheid met een kind en verscheidenheid van vormen

Tot haar 2e verjaardag was mijn kleindochter helemaal één met mij. Op die verjaardag rende ze zoals gewoonlijk naar me toe, ik nam haar in mijn armen en feliciteerde haar. Toen ik haar op de grond zette keek ze me aan. En terwijl ze op mijn kuiten en benen klopte riep ze ‘Oma, oma’, en ze klopte hoger op mijn benen en zijkant benen: ‘Oma’, oma, oma’.
Ik besefte dat ze op dat moment zag dat ik een ander lichaam had.
Ik besefte ook dat ik als oma de taak op me kan nemen haar dat gevoel van eenheid altijd te blijven ervaren, terwijl ze ook ziet dat we twee verschillende lichaamsvormen hebben. Dat dat samen gaat.
Waarom is dat belangrijk voor mij? Als kinderen van jongs af aan zien dat ze helemaal anders zijn dan anderen, dan ontstaat lijden. Je wilt het(de)zelfde zijn als al die anderen in de maatschappij, of beter, maar dat lukt nooit. Het veroorzaakt dikwijls lijden: neerslachtigheid, depressief zijn, van schoolgaan, zich minderwaardig voelen, eenzaamheid, enz. De vormen hoeven niet dezelfde te zijn om toch de eenheid te ervaren.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod