Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

Douwe Tiemersma (red.), Bruno Nagel en Otto Duintjer
 

Advaita Vedânta

De vraag naar het zelf-zijn

1e Advaita Symposium


128 pagina’s
aktieprijs € 10.00
ISBN 90 805739 2 5 / NUGI 613, 127


De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen. In deze traditie wordt zowel de betrekkelijkheid als de absoluutheid van het zelf-zijn, zowel de differentie als het een-zijn, geradicaliseerd, waardoor beide in een 'non-dualiteit' (a-dvaita) bij elkaar komen. 'Ik ben niet dit en niet dat' en toch: 'ik ben dat', 'ik ben jij', 'ik ben het zelf van alles'. Het boek bevat de integrale lezingen, een groot deel van de discussies en aanvullende teksten. Het geeft een inleiding, een actuele plaatsbepaling en een kritische discussie van de Advaita Vedânta, vooral in haar visie op het zelf-zijn.


Uit de inhoud

- Douwe Tiemersma: Inleiding op het symposium
- Bruno Nagel: Toegang tot het zelf. Van de oude Upanishaden tot Shankara
- Douwe Tiemersma: De actuele betekenis van de Advaita Vedânta
- Otto Duintjer: Herkenning en bedenkingen bij Advaita Vedânta
- Douwe Tiemersma: Kort overzicht van de Upanishaden en de Vedânta
- Twee teksten uit de Upanishaden
- ‘Het inzicht in het onderscheid tussen degene die ziet en dat wat gezien wordt’ (gedeelte)

Klik hier om een deel van de tekst uit het boek te lezen


Bespreking

‘Hiermee heeft de lezer in een noten­dop veel informatie over de geschiede­nis van de Advaita Vedanta, haar rele­vantie en waarde in de huidige tijd en kritische kanttekeningen gericht op de toekomst. Dit alles wordt verlevendigd door boeiende dialogen tussen zaal en sprekers. … Het boek sluit af met een kort overzicht van de Upanishaden en de Vedanta en eindigt met een paar prachtige klassieke teksten.’
InZicht. Wegen van radicaal zelfonderzoek (Volledige bespreking)


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Chakrayoga

    Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod