De elf grote Upanishaden

Douwe Tiemersma (red.)

De elf grote Upanishaden

Tekst en toelichting

282 pagina’s
formaat 13 x 21 cm
prijs € 19,00
ISBN 90 77194 01 0 / NUR 739

De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen. Deskundige auteurs namen de taak op zich elk een eigen vertaling van (een deel van) een Upanishad te leveren en deze tekst toe te lichten. De inbreng van de verschillende schrijvers levert een interessante variatie op in visie en wijze van bespreken.

Inhoud
1 De Upanishaden (inleiding)     dr. Douwe Tiemersma
2 Brihadâranyaka Upanishad     dr. Alfred Scheepers
3 Chândogya Upanishad     dr. Albertina Nugteren
4 Taittirîya Upanishad     prof.dr. Winand Callewaert
5 Aitareya Upanishad     drs. Hari Rambaran
6 Kena Upanishad     dr. Douwe Tiemersma
7 Katha Upanishad     mr. Paul van Oyen
8 Îshâ Upanishad     Wim Burkunk
9 Mundaka Upanishad     Swami Sarvatmananda
10 Prashna Upanishad     prof.dr. Wim van Vledder
11 Shvetâshvatara Upanishad     dr. Bruno Nagel
12 Mândukya Upanishad     dr. Mehdi Jiwa


Recensie
'Een prachtig boek!' 
Himalaya Boekwinkel, Amsterdam


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod