Meditatie - Algemene informatie


Jezelf en de wereld herkennen als Openheid


Meditatie is de sfeer van de eigen geest en het eigen bewust-zijn leren kennen en laten ontplooien: de aandacht naar binnen laten gaan, de geest tot rust laten komen, de eigen situatie (vooral de geestelijke processen) leren kennen, alles laten transformeren en loslaten. Dit gebeurt in een zittende meditatiehouding, maar ook in het meditatieve lopen. Daarbij is steeds een open aandacht belangrijk.


Meditatie 1 en 2 zijn er eens per maand voor degenen die enige ervaring met meditatie hebben, zelf verder gaan met mediteren en het prettig vinden hun kennis en vaardigheden uit te breiden.
Het vertrouwd raken met de belangrijkste principes van meditatie blijft centraal staan. Deze worden uitgelegd en geoefend: het zitten, het ontspannen, het ademen, de open aandacht in de grote ruimte. Vooroefeningen en voorbereiding verbeteren het uitgangspunt voor de meditatie en maken de cursist beter bekend met de energetische, zintuiglijke, mentale en bovenmentale sferen.
Veel mensen beginnen met meditatie, omdat ze hun spanningen kwijt willen, anderen omdat ze een spirituele weg willen gaan. Doel van meditatie is het oplossen van beperkende egostructuren, waardoor een totale harmonie en openheid mogelijk wordt (a-dvaita)

In de zaal zijn zitkussens en meditatiebankjes aanwezig. De cursisten zorgen voor gemakkelijk zittende kleding en een kleedje, matje of badlaken, speciaal voor de meditatie, als ondergrond.

De meeste mensen zien pas goede resultaten als ze dagelijks oefenen. Dit laatste wordt dan ook van de cursisten verwacht. Iedereen krijgt eenmalig het basis-cursusboek met de belangrijkste informatie en oefeningen: Mediteren leren. Jezelf en de wereld herkennen als Openheid, Uitg. Advaita Centrum, Leusden 2002 (zie 'Uitgeverij').


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Chakrayoga

    Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod