Hathayoga

Realisatie van Openheid via het lichaam en de adem


Hathayoga is een wetenschap en een praktijk die zich richt op bevrijding van beperkingen door middel van het lichaam. Het lichaam is het voertuig naar bevrijding, door ontspanning, harmonisering van energie en transformatie van het lichaam. 'Hatha' betekent kracht of krachtig, wat slaat op de lichamelijke energie. 'Hathayoga' is dan de weg van energie naar de bevrijding. Een andere uitleg van 'hathayoga' is: 'ha' is zonne-energie in het lichaam en 'tha' de maanenergie, 'yoga' de vereniging van beide.

Deze traditionele uitleg wordt hier op twee wijzen bijgesteld.
Ten eerste worden de oefeningen uit de oude Indiase Yogatraditie, uitgebreid met oefeningen uit andere tradities en aangepast aan de omstandigheden van de westerse mens. Zo zijn er aandachtige lichaamshoudingen, vloeiende bewegingen, ontspanning en ademoefeningen. De doelstelling kan dan ook aansluiten bij de betekenis van het woord yoga 'in balans komen'. Door oefeningen en ontspanning, beide vol aandacht van binnen uit en van buiten af, ontstaan er evenwicht, rust en harmonie. De zintuigen worden meer geopend en de gevoelsmatige energie gaat beter stromen, zodat de vitaliteit en openheid in het dagelijkse leven toeneemt. Voor de voortgang op een verdere spirituele weg is hathayoga vaak nuttig, omdat dan veel belemmeringen op (gevoelsmatig-) lichamelijk vlak kunnen verdwijnen.

Ten tweede worden hier de oefeningen gedaan om meer inzicht te krijgen in de aard van het lichaam met zijn gevoelens en energieën, zodat op deze wijze de diepzittende identificatie met (aspecten van) het lichaam kunnen verdwijnen. Bijvoorbeeld zijn er de vaste structuren van het lichaamsbeeld en de geconstrueerde patronen waarin we het lichaam ervaren en laten handelen. Dit wil zeggen, dat we bij de oefeningen gericht blijven op het doorzien van beperkingen van het eigen zelf-zijn. Juist de onbevangen en directe ervaring van het lichaam geeft zicht op de werkelijkheid zonder scheidingen (advaita).

Yoga-oefeningen doet u het prettigst in gemakkelijk zittende, niet knellende kleding, zoals een trui en maillot of trainingspak. De oefeningen worden gedaan op een badlaken of plaid (graag zelf meenemen). Matjes zijn in de zaal aanwezig.
Het is belangrijk om elke dag ten minste een kwartier voor yoga-oefeningen uit te trekken. Alleen door regelmatige herhaling gaan de oefeningen doorwerken.

Cursussen Hathayoga 2009 - 2010


Douwe Tiemersma geeft de cursussen op de maandagavonden, van 19.30 - 20.45 uur, in het Advaita Centrum, Fluwelensingel 53, Gouda.
Deze cursussen zijn voor degenen die langer yoga hebben gedaan en zelfstandig blijven oefenen. Zij komen ongeveer eens per maand terug voor verdieping en stimulering.
Er is geen inhoudelijk niveauverschil tussen de cursussen 1 en 2.

Hathayoga 1
7 september, 5 oktober, 2 en 30 november 2009, 4 januari, 1 februari, 1 en 29 maart, 10 mei 2010

Hathayoga 2
21 september, 26 oktober, 16 november, 14 december 2009, 18 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april, 17 mei 2010

Het cursusgeld voor deze negen lessen is  € 90,-.

Vooraf aanmelden is nodig, bij het secretariaat St. Openheid, voor emailadres: klik hier Ons email adres is beschermd tegen spammers door JavaScript.
Klik in uw browser dat U geblokkeerde inhoud toestaat.
Maak het cursusgeld van tevoren over op rekening 11.69.79.089 t.n.v. Stichting Openheid, Gouda
Na opgave en overmaking van het bedrag is de opgave definitief. Er volgt dan geen bericht meer.

Cursus Yoga voor ouderen (Agnes)


Voor het Advaitacentrum geeft Agnes yogales voor ouderen op het centrum op de donderdagen van 11.15 – 12.15 uur. Geïnteresseerden kunnen contact met haar opnemen – tel. 0182-383007, mfcasmits@orange.nl.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod