50. Isolatie, depressiviteit, angst

De laatste week overvalt mij een gevoel van een heel grote leegte en alleenzijn. Ik voel me niet meer verbonden met de mensen en alles. Het lijkt alsof alles om mij heen in watten of zo gebeurt. Alles is anders.
Vroeger ben ik een lange tijd depressief geweest en dit voelt alsof ik daar weer in ga schieten.
Nou eigenlijk ook wel niet, maar ik ben daar wel bang voor.
Het voelt alsof ik totaal alleen ben en er is niets aan te doen.
Ook met meditatie, het valt gelijk over mij heen.
Het is heel angstig, ik voel het de hele dag in mijn buik.
Wat doe ik fout? Waar is het verbondenheidsgevoel gebleven? Was dat niet echt? Of is dit niet echt? Wat te doen?


Uit het antwoord

Iedereen op een spiritueel pad krijgt wel met gevoelens van alleen en geïsoleerd-zijn en angst te maken. Het is een fase waarin er een diepere terugkeer is in jezelf. Dat dit kan leiden tot depressiviteit is begrijpelijk. Maar, zie dan wat er fout gaat.
Dat je terugkeert in jezelf is meestal noodzakelijk om los te komen van je speciale gehechtheid aan allerlei dingen in de wereld. Het zal wel een terugkeer in jezelf moeten zijn. Dus eerst zul je jezelf moeten ervaren, lichamelijk, gevoelsmatig. Bij de terugkeer zul je dan het goede gevoel hebben thuis te komen. Je kunt je dan ontspannen. Bij die ontspanning zullen dan je gevoel en je bewustzijn open komen. Je kent de hartmeditatie; doe die vaak, want bij de terugkeer nar je hart ga je de verbondenheid met alles en iedereen ervaren.
Bij depressiviteit is er geen goed gevoel van bij/in jezelf te zijn, geen ontspanning, maar een afsluiting in een steeds kleiner gebied en dat veroorzaakt angst.
Ontspan je dus in je lichamelijke gevoel, je hartgevoel, zodat je gevoelsenergie kan uitstromen in alle richtingen. Je laat alles los, maar dat geeft geen depressiviteit omdat je alles als zelf-zijn gaat ervaren.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod