13 - Daarmee is de kous af

...
Ik vind de essentie heel goed verwoord in het volgende: 
(gesprek 05-06-12, Schiermonnikoog)
"Dat er openheid is en blijft, het zal moeten blijken; verder kun je niets zeggen. (...) Maar het is werkelijk hoor, een geweldig grote helderheid, ontspannen, zacht. Maar wel een geweldig grote helderheid. 't Is een helderheid ... je ervaart dat als een ontzettende onbeweeglijkheid, als iets wat onaantastbaar is. Zo, dit, dat is het. Totaal open. 't Is heel raar hoor, hoe kwetsbaarder je je opstelt, hoe opener je komt, des te onaantastbaarder de situatie wordt. Hoe zachter alles wordt, des te sterker zij wordt. Die situatie van openheid."

Daarmee is voor mij werkelijk alles gezegd.
Daarmee is de kous af.

Heel hartelijk bedankt, ...


Tweede brief

Hoe kan je je nu één voelen met het verwringen dat gebeurt door de ego's? Hoe kan je je nu één voelen met de persoonlijke egocentrische structuren?
Alles wat gebeurt in de maatschappij wordt bepaald door interactie van egocentrische structuren. De concrete manier waarop het er aan toe gaat, is een amalgaam van verwringingen. Die concrete manier van handelen bestaat echt, is reëel, maakt dus deel uit van het geheel, bepaald zelfs voor een deel het geheel. Hoe je daar één mee voelen?
Je kan de mensen wel liefhebben, maar toch niet hun gekonkel? Je kan je toch niet één voelen met de vergissing?
En toch: geen scheidingen wil zeggen dat er ook geen scheiding is tussen juist inzicht en verwarring. ...


Uit het antwoord

..., ik dacht dat voor jouw de kous af was.
"hoe kwetsbaarder je je opstelt, hoe opener je komt, des te onaantastbaarder de situatie wordt. Hoe zachter alles wordt, des te sterker zij wordt. Die situatie, van openheid."
Vanuit het samengaan van zachtheid en onaantastbaarheid ben je alles en ben je niets. Dat is de ene openheid. Punt. Wat er gebeurt, gaat helemaal vanzelf.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod