30 - 22 januari 2006 - Foto en topsport


Ik had een foto van je gemaakt op de pier, maar die is mislukt, dus hierbij een tekening.
Bedankt nog voor de afgelopen week. Ik merk dat ik meer dingen kan laten zijn en er van genieten.

Nog wat leuke dingen die ik zag bij de Olympische spelen - bij een afdaling van 'womans G' - snel naar beneden skiën. De vrouw die goud haalde besefte dat helemaal niet; ze was zo opgegaan in het skiën dat het enige tijd duurde. Doordat mensen tegen haar zeiden dat ze gewonnen had, herinnerde ze zich dat het daarom ging.
Op Nederland 2 heren 1500 meter schaatsen: de vrouwelijke commentator, zelf zilveren medaillehoudster, trachtte uit te leggen hoe het was om te winnen. Ze zei verontschuldigend dat het wel wat zweverig zou klinken, maar dat ze dan totaal in het hier en nu was, met een leeg hoofd en dat het was alsof ze geen lichaam had en dat veel sporters mediteerden om in die staat te komen voor een wedstrijd. Als ze gefocussed waren op winnen had dat vaak een verkramping tot gevolg, waardoor ze dan niet snel genoeg waren.


Uit het antwoord

Ja, die topsporters moeten er wel wat van begrepen hebben, anders zaten ze niet aan de top. Goed om te zien. Als je verder gaat met de advaita-benadering kom je automatisch in een gebied dat vergelijkbaar is met de topsport.

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod