De bron van het zijn

Nisargadatta Maharaj

De bron van het zijn


ISBN 978 90 77194 07 2
Omvang: 162 pag.
Prijs: € 20,00

Herdruk is beschikbaar



‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

Inhoud


Voorwoord

1 Inleiding Douwe Tiemersma
2 Uitspraken van Nisargadatta Maharaj – 1979-1981
3 Het bewustzijn en zijn bron – 18 november 1976 ochtend, gesprek met Wolter Keers 
4 De getuige, het lot – 2 oktober 1979 ochtend
5 Het lichaam, het lot, de bodhisattva – 2 oktober 1979 avond
6 De oorspronkelijke energie, identificaties, de jnani – 4 oktober 1979 ochtend
7 Het verschijnen van ik-ben, samadhi – 6 oktober 1979 ochtend
8 De getuige, sat-chit-ananda, Maharaj als leraar – 11 oktober 1979 avond
9 Ik-liefde, mentale problemen – 20 oktober 1979 ochtend
10 Interesses, leraren – 5 januari 1980
11 De grondslag van de getuige, de leraar – 6 januari 1980
12 De jnani, vóór de conceptie – 8 januari 1980

Woordenlijst
Publicatielijst Shri Nisargadatta Maharaj
 

Na het verschijnen van I am That in 1973 reisden veel mensen uit westerse landen naar Bombay (Mumbai) om Nisargadatta Maharaj te bezoeken. Degenen die open stonden voor de hoogste wijsheid, herkenden die bij hem, daar in dat kleine kamertje op de vliering. Bij enkelen brak die wijsheid volledig door tot openheid.
De belangrijkste aanwijzing van Nisargadatta was: blijf bij het gevoelsmatige besef van ik-ben, totdat je dit eerste-persoons ‘zijn’, zonder invulling en zonder grenzen, intern volledig duidelijk ervaart. Daarna kun je je bewust worden van de bron van dit zelf-zijn. Dat is de absolute grondslag van alles, waarover niets  valt te zeggen. Toch is er een directe interne ‘kennis’ mogelijk van deze essentiële aard van jezelf. Deze ‘kennis’ laat elke tweeheid en daarmee elk conflict verdwijnen.
In de laatste jaren voor zijn overlijden in 1981 zijn veel gespreksopnames gemaakt. Deze zijn gebruikt bij het samenstellen van enkele boeken met gesprekken. Er lag nog waardevol materiaal dat niet in boekvorm was verschenen. Dat is nu in dit boek opgenomen.


'Pas op voor de volmaakte Goeroe.
Wanneer je hem eenmaal hebt ontmoet blijf je nergens,
met je volledig weggevaagd ik-gevoel.'

(Nisargadatta Maharaj)


Bespreking in Inzicht

Bespreking in Koorddanser


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod