Symposium 'Advaita Vedanta: psychologie en filosofie van zelf-zijn'


Faculteit der Wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam, 18 september 2000

Op maandag 18 september 2000 is er een voor ieder open staand symposium waarop de Advaita Vedanta centraal staat. Er zijn bijdragen van

zelfzijn

- dr. Bruno Nagel: Advaita Vedanta, een historische inleiding
- dr. Douwe Tiemersma: De actuele betekenis van de Advaita Vedanta
- prof. dr. Otto Duintjer: Herkenning en bedenkingen bij de Advaita Vedanta.

De voorzitter is prof. dr. Kees Boukema. Er is een ruime gelegenheid tot discussie, waarbij enkele promovendi en scriptiestudenten het eerste commentaar zullen leveren.

Wij zijn ons tegenwoordig duidelijk bewust van onze betrekkelijkheid. Wij zijn eindig in tijd en ruimte, en door tijd en cultuur geconditioneerd. Deze beperkte identiteit ervaren we als veranderlijk, gefragmenteerd en gevirtualiseerd. Geen enkele algemene positieve bepaling van onszelf blijkt houdbaar te zijn. Wat blijft er van ons over? Toch hebben we een notie dat wij als zelf-zijn niet volledig opgaan in de wereld van beperkte en vluchtige verschijnselen. Hoe zijn beide typen van zelfervaring met elkaar te rijmen?
In deze situatie is het is nuttig om het gesprek aan te gaan met de oude Indiase visie die teruggaat op de Upanishaden: de Vedanta (letterlijk het laatste gedeelte van de Veda of het einde van de kennis). In de Advaita Vedanta wordt zowel de differentie als het een-zijn geradicaliseerd, waardoor beide in een 'non-dualiteit' (advaita) bij elkaar komen. 'Ik ben niet dit en niet dat' en toch: 'ik ben dat', 'ik ben jij', 'ik ben het zelf van alles'. Opvallend is hierbij de eenheid van theorie en praktijk: de herkenning van het samengaan van zelf en de ander/het andere is de bevrijding van elke beperkende identiteit.
Het symposium geeft een inleiding in de Advaita Vedanta. Drie inleiders spreken vanuit hun eigen achtergrond en invalshoek over de inhoud, de methode, de waarde en relevantie, en de problemen. Daarbij komen steeds de ervaring, de filosofie en de praktijk in Oost en West ter sprake. In de discussies kunnen een aantal punten nader aan de orde worden gesteld.

Plaats: Het symposium wordt gehouden op de Faculteit der Wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam, Oostmaaslaan 950 Rotterdam, van 10.00 - 16.00 uur.

Kosten van deelname, inclusief, koffie/thee, lunch, receptie en Reader: f 17,50 (studenten f 12,50).

Informatie en opgave via:
- het opgaveformulier op internet: www.eur.nl/fw (Nieuws)
- bij Vinod Bhagwandin (student-assistent, tel. 010-4790809, e-mail: v.k.bhagwandin@wolmail.nl)
- bij de secretaresse Faculteit der Wijsbegeerte Sharda Sahdew (alleen 's ochtends, Oostmaaslaan 950 Rotterdam, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam, tel. 010-4088963, e-mail: Sahdew@fwb.eur.nl)
- of bij dr. Douwe Tiemersma (FdW-EUR, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam).

De teksten van de lezingen en van de discussies zullen worden gepubliceerd. Op zondag 24 september wijdt OHM er een radio- en waarschijnlijk een TV-uitzending aan.

Dit Symposium heeft een plaats in een college over Zelf-zijn in Advaita Vedanta en westerse filosofie, vanaf september 2000; inlichtingen: zie boven.

Het boek van het symposium: Klik hier


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod