Burgemeester: jongeren blowen hun hersenen weg


Algemeen Dagblad, 23 november 2006

Marlies van leeuwen

WESTVOORNE - Waarom jongeren - én volwassenen - in Oostvoorne, Rockanje en Tinte alcohol en drugs misbruiken, dáár kan burgemeester Peter de Jong alleen maar naar gissen.
,,Daar is geen onderzoek naar gedaan. Er is hier wel een cultuur van het achter de voordeur houden.’’

Afgelopen dinsdag was er een besloten informatieavond voor raadsleden over de problematiek. Want na het oppakken van een aantal dealers in Westvoorne eerder dit jaar, worden de politieke pijlen op drugs gericht. ,,Ik ben al jaren (als wethouder in Spijkenisse, red.) met verslavingszorg bezig, maar toch schrik ik elke keer weer van de cijfers. Zo beginnen jongeren in Rockanje al op heel vroege leeftijd met roken,’’ aldus De Jong. ,,Ik wil me niet verschuilen achter ’dat het een landelijke trend is’. Ik ben hier voor Westvoorne.’’

Even wat cijfers: volgens de GGD gebruikt 1 tot 1,5 procent van de volwassenen in Westvoorne coke, tegen 0,3 procent gemiddeld op de Zuid-Hollandse Eilanden. Drie procent van de jongeren slikt XTC-pilletjes, het hoogste percentage van het eiland. Bovendien drinkt 1 op de 8 volwassenen (zeer) excessief, tegen 1 op de 10 op de rest van Voorne-Putten. Echt de ’verkeerde lijstjes’ aanvoeren, doet Westvoorne vooralsnog niet.

,,Het is vooral beeldvorming. De officier van justitie (in een strafzaak tegen één van de Westvoornse dealers, red.) had gelijk toen hij zei ’het lijkt erop dat heel Westvoorne aan de coke is’. Inderdaad, het lijkt erop. Maar we moeten verslaving en gebruik niet verwarren met overlast van jongeren. De cocaïnegebruikers zijn de twintigers en dertigers. Daar spelen de problemen zich thuis af.’’

Waar De Jong zich druk om maakt, is om het cannabisgebruik door tieners. In Westvoorne rookt dertien procent van de 13- tot 24-jarigen joints. ,,Een blowtje wordt als softdrug gezien. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig is de hoeveelheid werkzame stof zo versterkt, dat het een harddrug is geworden. Die jongeren blowen hun hersens weg en daarmee hun toekomst. Ouders willen dat vaak niet inzien.’’

De Jong denkt dat naast handhaving hulpverlening belangrijk is. ,,Soms voelt het als een druppel op een gloeiende plaat, maar juist door hulpverlening kun je de behoefte laten afnemen


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod