Ervaringsverslagen door deelnemers van Onbeperkt Ontspannen voorjaar 2009


Deelnemer 1
Vandaag heb ik een dag gewerkt met jou oefeningen.
Er zijn mensen die al meer dan 10 jaar op les zitten bij mij, hebben al veel veranderingen    meegemaakt. Maar dit is toch wel heel fijn. De beeldende middelen zijn er nog steeds.
Het spelen met beelden, loslaten van beelden,korte ontspanningsoefeningen.
Ieder kent het rustpunt van binnen.
Ik hoef er maar over te beginnen en het is er, je ziet het aan de gezichten.
Ook weer het terughaken gebeurt....en dan weer naar het rustpunt, het werkt......
Benoemen dat je ontspanning bent werkt voor iedereen verademt.
Het was heel fijn en dus oppakbaar voor allemaal.
Wat mij zelf het sterkst opvalt is, dat het niet meer verdwijnt.
Het is aangeraakt en het gaat door, niet alleen is dit mijn verhaal maar ook van leerlingen.
Voorbeelden van panieksituaties waar ze normaliter in vastraken en dan nu het initiatief    nemen tot er even uitgaan, verbaasd naar zichzelf kijken...... ben ik dit??
Ook ontdekken dat de spreek/voertaal aan een her-ijking toe is, en dat dan ook doen.
Je nieuwsbrief is ook fijn!
Ik denk er ook aan om iets mogelijk te maken voor kinderen.
Ik ga contact maken met gemeente en de scholen voor de grote vakantie begint.
En de bibliotheek is een fantastische plek! Dank voor je tip,
Deelnemer 2
Terug herinnerend naar hiervoor.
De activiteiten rond mij zijn zo divers dat ik dacht, ik moet het nu doen.
Straks weet ik het niet meer.
Zo is het dus niet. De tweede les begon met een hilarisch moment.
1)Binnen gekomen, mijn tas op de tafel in de hal gezet en ik naar de w.c.
Teugkomend staat er een vrouw drukdoende in mijn tas te rommelen.
En ik kijk naar de tas en kijk naar haar en zij rommelt door…….
Wij kijken samen naar de tas en haar drukdoende handen.
Ik zeg, dat is mijn tas,verwarring in haar.
Mijn ontdekking in mij hoe rustig ik en samen met haar naar haar handen in de tas keek.
Dit zijn momenten dat ik leer. Dat ik er niet ben terwijl ik er ben.
2) Samen in een ruimte zijn (tijdelijk ateliertje) en de spanning van de ander,onvrede     of wat het mag zijn, gestold verdriet .Ik kan er naar kijken en ook luisteren,     er ontstaat een poging tot manipuleren……(ik ben aan het werk en zij is aan het werk)     wat ik heel helder voel gebeuren ,ik ga niet mee, ik blijf rustig zonder moeite.     Ik kan iemand laten in zijn Zijn. Ben daarna thuis wel HEEL moe .     En dat is steeds na elke werkdag. Ik voel haar en mij zelf tegelijkertijd en    voel ook de liefde voor haar terwijl ik niets oplos. Ik blijf opgewekt en vrij.     Ik heb géén confrontaties.
3) Ik kan niet een moment noemen dat ik niet goed ontspannen was……     wel een ervaring met de golf op mijn eigen werkplek maar      die wil ik liever vertellen dan opschrijven omdat het zo,n     enorme sterke fysiek ervaring was en niet eerder zo bewust meegemaakt de innerlijke rust en het langzaam herstellen van iets in mijn lichaam
het benoemen en er goed bij zijn tussen de leerlingen.
4) Als ik lees ‘het belang van de instelling’ dan zeg ik ja, dat is het, het maakt niet uit wat er gebeurt. Ik wil het allemaal. Ben veel duidelijker in mijn eigen  reacties of opmerkingen. Ik geniet er ook zo van om te leven in losheid.
Terwijl vanmorgen even in een gesprek met iemand er een enorme pijn in mijn keel ontstond
Uit het niets……………..ik kan door leven, praten en er zijn…………
Kan dit niet plaatsen, dit is heel lang geleden dat ik dit gevoeld heb??
Het vloeide ook weer weg, weet niet eens meer hoe en wanneer….
Deelnemer 3
Het mooiste inzicht na deze twee lessen is moeilijk te kiezen. Ik vind veel uit de lessen waardevol. Het gevoel dat je diep in jezelf altijd ontspannen bent en dat je in je gedachten vrij bent, vind ik een mooi inzicht. De mooiste ervaring vond ik het vinden van mijn wauw-ervaring. Ik was blij- geëmotioneerd. Het raakte me diep, net als op het moment in Zweden dat ik oog in oog stond met prachtige rendieren. ( mijn totem ). Ik haal dat moment nu vaak terug.
1) Een situatie van bewust ontspannen in een stressvolle situatie:
Ik ben aan het re-integreren op mijn werk en kom daar regelmatig situaties tegen die ik spannend vind. Zo is er een collega die ik moeilijk vind in de omgang. Ik stoorde haar toen ze bij een kind een test afnam. Ze keek me vernietigend aan. Ik pakte rustig datgene dat ik nodig had en ging weer weg.
Ik wist dat er nu spanning tussen ons was en bereidde me innerlijk voor op onze ontmoeting. Zij kwam na een uurtje naar de kamer met dossierkasten waar ik was. Voor mijn gevoel kwam er een enorme donderwolk binnen. Het vulde ( bijna) het hele kamertje.( Ik ben hoog sensitief)  Ik ademde goed en zat goed rechtop. Ik liet haar haar boosheid uiten, toen vertelde ik hoe het kwam dat ik stoorde. Zij zei niets terug en bleef in de dossierkast kijken.
Ik was me er sterk van bewust dat ik me niet met haar energie moest inlaten. Bij mezelf blijven wat haar mening ook was. Het voelde zacht en krachtig. Het bleef ruim in mij. Eerder zou ik mij schuldig blijven voelen, of boos op haar zijn. Het voorval nam ik niet storend in mij mee.
2) Een situatie waarbij ik me niet goed kon ontspannen:
Weer een situatie van op school. Ik was 2 uur op school geweest en ik wilde naar huis. Mijn hoofd was vol. Het was genoeg geweest. Ik wilde alleen nog een paar dingen kopiëren op de gang. Het was 11.45 en er kwamen steeds meer kinderen de lokalen uit, overblijfmoeders en een collega waren ook op de gang. De kopieermachine deed het niet.
Pogingen om hem aan de praat te krijgen lukte niet.
Ik had stress van al die mensen en die machine. Ik werd onrustig, warm en had de neiging te vluchten. Ik kreeg het apparaat toch aan de praat en inmiddels werd het ook steeds rustiger op de gang.
3)  Hoe ervoer in andere mensen toen ik dicht bij mezelf bleef en toen ik stress had?
N.a.v. situatie 2:  Ik bedacht dat we allebei ons zegje gedaan hadden. Zij zei niets terug op mijn uitleg en excuus. Ik bedacht me dat ik me niet in allerlei bochten van excuses ging wringen en me niet verder zou gaan verdedigen. Ik richtte me op mijn buikademhaling. Op een gegeven moment vond ik het onvolwassen van haar dat ze er zo in bleef hangen en niets zei. Ik had nog een vraag aan haar over iets heel anders en die stelde ik. Ze gaf er normaal antwoord op.
Het was goed zo voor. Naar mijn idee voor ons beiden.
N.a.v. situatie 3: Ik ervoer de mensen om me heen als storend. Ik wilde weg of zij moesten weg. Aan praatjes had ik al helemaal geen behoefte.
Deelnemer 4
1) Ga voor jezelf na wat is het mooiste inzicht: gevoel/directe zelfervaring, dat je  na deze twee lessen hebt gekregen? En schrijf dit op.
This was during the inner child meditation. When I approached and made contact with the child on the river bank I had a warm, light and blissful feeling around my heart and chest and face. The child was patiently waiting, expecting me to come, very happy that I had come. The feeling stayed with me for the rest of the meditation. It was as if we had refound each other. Then when I was with the child in my own spot on the other side of the hill I felt a surge of warm, bright energy from the centre of my lower back which spread out to my belly. This gave me a feeling of openness, space and strength.
2) Schrijf in de komende weken eens een voorval op van een bewust ontspannen-zijn in een stresssituatie met of zonder hulp van de oefeningen. En hoe dat voelde van binnen in jezelf.
Yesterday I went by car to work in Leiden. I usually take the train. There were a lot of ‘files’, which meant that I was ½ hour late for a staff workshop we were attending. In the car I imagined the pleasurable scene – walking in the mountains in the summer – together with the mudra. I became relaxed. I combined this with the feeling in my lower back (from exercise 1) every so often during the trip. I felt ‘myself’, not worried, happy and arrived fairly relaxed at the workshop.
I have been doing lots of little exercises......
In meetings at work I have practiced sitting in my mid-line (centre – not sure what the translation is). Meetings at work are often quite tense, but by doing this I am not pulled away from myself and stay much calmer. Combining this with breathing into my ming men area helps me be more solid and grounded.
Some of the exercises we have done are good to use for myself in short mindfulness-based meditations. When I notice that I am worrying about something , eg moving house, starting with 3x the wave breathing and then focusing on a white wall is a good way to let go of the thoughts and become relaxed, calm and quiet. When I remain in the worry thoughts my head, face, eyes and neck are tense. There is a lot of tension there. I often do this on the train.
In this situation I also do the exercise in which you focus on breathing in through the nose and breathing in space into the head. This allows the worry thoughts to disappear and gives me a feeling of light and space in my head. I sometimes combine this with qi gong exercises and allow the energy to move down my neck
3) Kun je een verhaaltje vertellen over een moment dat je merkte dat je houding niet goed ontspannen was en wat het effect daarvan bij jezelf was.
At work we were interviewing some candidates for a certain position. I found it difficult to relate to one of the candidates, but tried to be responsive and positive – the effect was feeling tense, closed and out of balance
4) De beschrijving van je eigen ervaring is belangrijk, maar nu ook nog eens die van de wijze waarop je die ander ervaart. De vraag luidt dan: Hoe ervoer je de ander toen je zelf helemaal rustte in je eigen Zijn? En hoe ervoer je anderen toen je dat niet was? There is a person at work in a senior position who I often feel ill-at-ease with. I have practiced being my Self with her. I feel more at ease, more free, open and happier! I think she also feels less tense with  me. Before doing this I felt quite constricted when I was with her.
Deelnemer 5
Dank voor je Huiswerk-en nieuwsbrief.
De cursus is voor mij een echte reminder.
Ik ben als het ware constant bezig met het "huiswerk". Nou is dat niet zo
nieuw voor mij maar ik ben af en toe niet zo "oplettend" zal ik maar zeggen
en voel en gedraag me dan als "slachtoffer", terwijl er geen enkel probleem
is als ik "rust in Zijn".
Onlangs heb ik wat onderzoeken gehad in de VU omdat ik meedoe als gezonde
vrijwilliger aan een wetenschappelijk onderzoek m.b.t. Alzheimer. Maar ja om
te weten of je gezond bent moest ik o.a. 1 uur lang in de MRI voor het
hoofd. Dat was geen sinecure. Er zijn ergere dingen maar goed.....ik heb
gebruik gemaakt van de ademhalingsoefeningen. Ook moest ik in een ander
apparaat: idem dito. Het verliep allemaal voorspoedig en ik was heel rustig
en tevreden. De uitslag was ook goed dus ik weet in elk geval dat ik géén
Alzheimer heb. Nu nog het echte onderzoek voor de studie. Een hele dag: 2
keer in de Petscan met infusen etc. Nou ik ga zeker weer een oefening doen.
Verder gebeuren er om mij heen ook veel dingen met mensen en daardoor ook
met mezelf. Het blijft constant opletten om niet met emoties op de loop te
gaan. Erg interessant allemaal.
Ik heb de oefeningen nog niet aan anderen gegeven: heb het gevoel dat ik
eerst nog even "mezelf"
moet "leren kennen".
Ben ook bezig veel op te ruimen in huis. Dingen die ik niet gebruik....weg
ermee, naar de kinderboerderij. Ook erg interessant om te zien hoe moeilijk
ik soms kan loslaten.
Verheug me al op zaterdag.
Deelnemer 6
Ik ben een beetje laat, maar hier heb ik wat ervaringen van mezelf n.a.v. de workshop.
De direkte zelfervaring was voor mij vooral de rust in het algemeen die ik ervaarde tijdens de ochtenden. Zoals jij het bracht en vertelde gaf me al  ontspanning. Ook de rust en de stilte bij mezelf ervaren, vond ik erg waardevol.
De oefeningen waren bij mij ook een bevestiging van wat je vertelde, dat ontspanning vanuit jezelf moet komen.
Tijdens de yoga-lessen ervaar ik het ook al wel, maar nu nog sterker. Het is ook goed om de controle te voelen die je hebt over jezelf.
En dan die ontspanning in jezelf te ontdekken en ervaren.
Bewust ontspannen zijn in een stress-situatie had ik laatst bij de mondhygienist. Het was een pijnlijke be-handeling. Ik voelde mijn lichaam steeds meer gespannen raken. Ik ben me toen gaan concentreren op mijn buikademhaling. Een aantal keer diep in ademen en lang uitademen gaf me een ontspannen gevoel. Waardoor de pijn minder leek.
Een ervaring met een ander: Tijdens het schoolkamp kwam een collega voor mijn gevoel gestresst naar me toe voor een pleister voor een kind. Ze kon de pleister niet vinden en zei: die MOET hier toch zijn. Ik zelf was heerlijk ontspannen en reageerde dat die er wel zou moeten zijn, maar als dat niet zo was dat ik er wel een in mijn rugzak had. Mijn collega keek me aan en reageerde al een stuk rustiger met : o, dat is handig dat jij dat hebt. Het gaf me de bevestiging dat je houding inderdaad invloed heeft op je omgeving.
Ik heb helaas nog niet echt met de kinderen in de klas oefeningen gedaan. Ik wil de oefeningen me toch nog meer eigen maken om me er rustig en zeker bij te voelen. Ik ben het zeker wel van plan. Mijn groep is druk en ze kunnen het volgens mij goed gebruiken.
Deelnemer 7
1) Mooiste inzicht zelfervaring na deze 2 lessen:
Ik heb verschillende mooie inzichten en ervaringen.
Meestal als ik ‘s avonds in bed lig, doe ik de golf ademhaling, ik zeg dan tegen mezelf, ontspan en laat alles los. Daarbij denk ik aan de zee die op en neer gaat en even een moment stil is. Soms visualiseer ik ook een groot wit vlak en voel me dan in een alles omvattende leegte. Of overdag kijk ik naar de lucht en voel de onmetelijke ruimte in de drukke hectische stad.
Vaak denk ik ook aan de oefening met de vinger die je verder kunt denken, dus met andere woorden, je bent tot meer in staat als dat je vaak denkt. De wereld schep je met je gedachten, daarin kun je zelf kiezen.
2) Voorval van bewust ontspannen zijn in een stresssituatie met of zonder oefeningen en hoe dat voelde:
Ergens op tijd moeten zijn voor een afspraak, het openbaar vervoer wat op dat moment verschrikkelijk vertraging heeft. Nergens iets aan kunnen doen of kunnen veranderen. Geen idee hebben hoe de situatie zich zal ontwikkelen en hoe lang het allemaal uit zal lopen. Dus, weten dat je veel te laat op een belangrijke afspraak zult zijn. De persoon kun je ook al niet bereiken om dit voorval mededelen. Dus, kan ik 2 dingen doen, ontzettend gaan zitten stressen met alle gevolgen van dien, of gewoon ontspannen en weten dat ik nu toch op dat moment niets aan de situatie kan veranderen, alleen deze kan accepteren. Dus, beslis ik het laatste te doen. Goed gevoel!
3) Voorval van een moment niet goed ontspannen te zijn en het effect daarvan:
Soms kan ik tijdens het lesgeven aan de kinderen op de Brede school gespannen raken als de kinderen erg druk zijn en niet luisteren. Soms loopt dan alles in de soep. Kinderen voelen het dan ook aan als ik daar gespannen op reageer. Het effect is dan ik krijg hoofdpijn, voel me gaar en raak helemaal uitgeput en bereik het tegenovergestelde met de kinderen.
4)  Hoe ervaar ik de ander als ik ontspannen ben?
Meestal kan ik dan met meer mededogen de ander(en) ervaren. Ik zie die persoon als een wezen met zijn/haar goddelijk licht op weg en in ontwikkeling, die op zijn eigen wijze zijn/haar best doet, ook al lijkt de buitenkant er soms anders uit te zien.
5) Hoe ervaar ik de ander als ik dat niet ben:
Dan let ik meer op de buitenkant van de personen en ben dan kritischer en zie meer de onhebbelijkheden en neig tot (ver)oordelen of neig om alles in te gaan lopen vullen.
Deelnemer 8
Verslag van mijn Stilteochtend
Er waren zo'n 12 bezoekers. 1 bezoeker kwam al huilend binnen, wist even niet wat hier mee moest doen. Wel haar aangesproken, een hand op haar schouder gelegd en gevraagd of ik wat kon doen en of zij zo de stilteochtend wilde ingaan. Zij zei dat het wel zou gaan.
Ik was behoorlijk zenuwachtig en eigenlijk in het geheel niet ontspannen. Mij ook teveel voorbereid, jou lessen in mijn kop willen stampen. Kwam er gelukkig al snel achter dat dit niet ging werken en kon ik alles wat ik in mijn hoofd had gestampt los laten en kon ik weer mij zelf volgen en dit gebruiken in de stilteochtend.
Voor dat ik het wist was de 1,5 uur voorbij.
Ik heb nu ervaren wat jij bedoeld met krampachtig vast houden aan dingen in dit geval jou lessen willen opvolgen, maar ook tegelijk wat is om dit dan weer los te laten en de dingen zijn weg te laten gaan.
Ik kreeg nog een aantal opmerkingen: ik ging steeds zachter praten en ging te plotseling over van de ene oefening in de ander zonder dat ik de ander afsloot.
Met name het zachter praten had ermee te maken dat ik zelf ver de stilte inzakte waardoor mijn alertheid op mijn stem ook afnam.
Heb geen mensen gehoord of zij stilte hebben ervaren. Maar ook niet dat het vervelend was.
Wat mij opviel is dat ik bij de golfademhaling ga wiegen en dat maakt mij heel rustig. Zag ook dat andere dat ook deden.
Ik vond het weer een fijne ervaring. Hoorde dat mensen de retraite als zeer prettig hebben ervaren.
Huiswerk onbeperkt ontspannen:
De mooiste ervaring die ik de afgelopen les heb ervaren was de ervaring met mijzelf bij de oefening innerlijk kind. Waarbij ik op een gegeven moment met mijzelf in mijn hand liep. Zeer rust gevend, vertrouwd en een prettige ervaring.
Bedankt dat je mij de ruimte geeft om de stilteochtend te leiden.
Verwarring is een signaal dat je op het punt staat iets nieuws te leren.

Deelnemer 9 (samengevat)
1) Belangrijkste inzicht
Is het inzicht …dat openheid van alles te maken heeft met een besluit. Steeds opnieuw constateren bij jezelf dat je in een patroon zit. Jezelf er dan weer uithalen, steeds opnieuw en opnieuw. Daar zijn niet veel verschillende oefeningen voor nodig. Een die werkt is in feite voldoende. Het was interessant te merken dat de oefeningen die mijn man en mij aanspraken zo enorm verschilden. En dat heeft me opmerkzaam gemaakt op het belang van veel verschillende vormen van ontspanning aan te bieden.
2) Stresssituatie waar ik bewust ontspannen bleef met een oefening.
Tijdens een autorit besparken mijn vriendin en ik die achterin zaten een moeilijke situatie. De man die ons reed snauwde dat hij daar geen zin in had.
De adreline gierde door mijn lijf’ hoe durft hij!
Ik deed een meditatie en de golfademhaling. En toen werd het vanzelf rustig in mij.
Als ik mijn emoties had toegelaten was ik linea recta naar huis gereden. Nu komt het op een prettige rustige manier in de toekomst ter sprake.
3) Een situatie waarin ik niet goed ontspannen was en het effect op mijzelf.
Tijdens mijn lessen kan ik soms het idee hebben dat een cursist heel erg kritisch op mij is. Ik raak dan gespannen. Ik kan daar op 2 manieren op reageren:
Ik ken dit gedoe en ga gewoon door met wat ik doe. Meestal normaliseert de zaak ten langen leste.
Als dit niet lukt dan probeer ik ze met argumenten te overtuigen, ze aan te vallen of de sfeer goed houden door middel van grappen en grollen. Ik ben dan niet in staat goed te luisteren als ik deze kritiek ervaar. Het voelt alsof ik in mijn kern wordt geraakt. En dat voelt bijna als een executie. Het voelt hetzelfde als helemaal verworpen worden. Ik vraag dan zelf om uitleg.
Terwijl als ik zelf kritiek geef dat geen moment ervaar als iemand helemaal afkraken maar meer omdat ik me betrokken voel bij iets, mee aan het denken ben. En dan kan ik in mijn enthousiasme ontzettend veel kritiek spuien…
4)Hoe ik de ander ervaar als ik helemaal in mijn eigen zijn rust:
Als ik in mijn eigen zijn ben dan ervaar ik de ander als ruim, vrij en open. Het is dan fijn bij de ander te zijn en je groeit dan twee ledig in de open interactie.
Deelnemer 10
In een weekend lesgeven over podiumpresentatie heb ik de Golf gebruikt.
In de warming-up doe ik 3 basisoefeningen voor:
Aarden
Ruim en beschikbaar aanwezig zijn
Wijde open blik
Met name de tweede oefening creëert altijd veel stilte, vooral voor een optreden. Na deze 3 de Golf met ze gedaan. Dat creëerde een nog diepere stilte en ontspanning dan daarvoor.
Achter de computer en het stuur van de auto ervaar ik veel spanning vooral rond mijn schouders. De vitale ademhaling helpt, opent het borstgebied.
De oefeningen in tweetallen gaf mij enorm veel innerlijke rust en ontspanning, vervolgens ook kracht.

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod