1 - Louis Sommeling


... Verder woonde ik niet zo lang geleden een bijeenkomst bij waar Louis Sommeling, psychotherapeut, de spreker was. Hij sprak over 'Spirituele dimensies in psychotherapie'.

Ik geef even een stukje tekst van hem weer.

Spiritualiteit is in, maar roept ook veel emotionele vragen op, met name de vraag: 'schoenmaker waarom blijf je niet bij je eigen leest!'.
De workshop wordt gegeven door Louis Sommeling, psychotherapeut. Hij ziet het als een uitdaging de workshop zo veel mogelijk 'cliëntgericht' vorm te geven. Hij publiceerde onder meer: 'Cliëntgerichte therapie en religieuze dimensie' in: Tijdschrift voor Psychotherapie 1996, p. 38- 46 en 'Het lichaamsbewustzijn van de therapeut' in: Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie, 2004, pp. 184-194. Met dit therapeutisch bewustzijn zal hij in deze workshop samen met ons wat gaan spelen. Het wordt aanbevolen bovengenoemde artikelen tevoren te lezen. Met andere literatuur rond dit thema zijn ze te downloaden vanaf de website: http://home.tiscali.nl/sommeling onder het kopje 'psychotherapie' en 'innerlijke reis'. Onder 'persoonlijk' vindt u meer over kwalificaties en achtergrond van de spreker .


Vragen die vooraf op papier werden gegeven (te beantwoorden vooraf)
1. Wat brengt je naar dit thema? Zo specifiek mogelijk.
2. Wat versta jij eigenlijk onder spiritueel?
3a. Laat je in je therapieën 'spirituele dimensies' tot uitdrukking komen (eventueel persoonlijke waarden die je daarbij dragen; er wordt hier nog niet 'oefeningen' of meditatieverwijzing enz. bedoeld, dat komt in de volgende vraag nog aan bod).
3b. Maak je gebruik van 'oefeningen' in dit verband. Zo ja, schrijf er iets over.
4a. Wat voor soort cliënten zou je afraden om te gaan mediteren of 'aan spirituele groei' te doen?
4b. Wat voor soort cliënten zou je echter hiertoe juist wel enthousiasmeren.
5. Horen zingevingsvragen in een psychotherapie thuis? (Hoe en wanneer al dan niet).
6. En religieuze (godsdienstige) vragen? Of moeten die naar de pastor?
7. Hebben psychotherapie en spirituele groei hetzelfde doel ? Waarin onderscheiden ze zich als discipline en waarin komen ze overeen?
8. Wat is er aan ‘spiritueels’ in een psychotherapeutisch proces.
9. Heb je nog een vraag, opmerking of suggestie?

M.n. vraag 7 vond ik erg interessant.
7. Hebben psychotherapie en spirituele groei hetzelfde doel ? Waarin onderscheiden ze zich als discipline en waarin komen ze overeen?

Ik geef even mijn gedachten hieronder weer:
Kan het nl. zijn dat mensen die in psychotherapie komen dat doen omdat ze ergens in hun leven geen grip ervaren, stuurloosheid ervaren en dan in hun psyche ergens vat op willen krijgen, ze willen iets integreren, het is gericht op ik-versterking. Bij advaita lijkt er voor mijn gevoel een tegengesteld proces plaats te vinden, nl. dat van loslaten en overgave, het afbreken van het 'ik' (en dat zou juist bij iemand in psychotherapie wel eens angst op kunnen roepen). Zou je bv. niet eerst een psychotherapie moeten doen en afmaken voordat je begint met een proces van advaita.
Het is maar een vraag, ik heb mijn hoofd hierover gebroken maar kom er niet uit. Misschien wil de groep zich hier eens over buigen. Ik houd mij aanbevolen voor het antwoord hierop.

Bert Smit




Bert Smit


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod