Bijscholing - Pranayama

5.4.1Pranayama1_2



Inhoud

De verschillende pranayama-technieken worden
a) grondig geoefend en
b) in allerlei houdingen (asana's) ge-ïntegreerd.

1. Een precieze uitvoering van de pranayama-oefeningen op materieel en energetisch-lichamelijk vlak is noodzakelijk, omdat anders de energetische effecten uitblijven. De oefeningen blijven dan slechts adem-oefeningen. Naast het precies aanleren van de oefeningen is gedurende een zekere tijd een herhaling ervan nodig om alle aspecten ervan grondig te leren kennen en te laten doorwerken.
2. De toepassing van pranayama bij het uitvoeren van asana's is nuttig bij het geven van yogalessen en het uitvoeren van asana's, omdat dan pas de houdingen echte yogahoudingen worden. Hathayoga is de yoga van het energetische lichaam.

De cursus geeft een grondige inleiding in de voor de pranayama belangrijke aspecten van het materiële lichaam. Het belangrijkste cursusdeel wordt gevormd door een systematische inleiding in het veld van de adem/levens-energieën die in de eigen sfeer aanwezig zijn. Dit houdt in een binnengaan in dit veld en een onderzoek naar de structuren en processen van dit veld. Het is een onderzoek van de actuele situatie en van de mogelijkheden. Dit vereist een speciale situatie, waarin de omgeving, de lichaamshouding met patronen van tonus en ontspanning, de ademhaling, het gevoel en de mentale en verdere geestelijke instelling van belang zijn. Deze condities worden gevarieerd in de pranayamaoefeningen en daardoor ontstaat kennis, ook in praktische zin met betrekking tot de voorwaarden om tot realisatie van verdere mogelijkheden te komen. Hoe groter de interne helderheid en kennis is, des te sneller wordt de ontplooiing van energie verwezenlijkt.

Bij pranayama vindt het volgende plaats:
- energie vermeerderen door opname van buiten en door interne opwekking;
- deze energie versterken door o.a. concentreren, en deze opslaan;
- energie laten stromen, inclusief blokkades opheffen;
- energie ordenen, tot rust brengen, zodat de energie niet overal naar toe vliegt;
- energie zuiveren, transformeren, verfijnen;
- energie verruimen, op laten gaan in de kosmos, loslaten.

Een belangrijke doelstelling van het programma is dus:

1. De levensenergie leren kennen, deze door pranayama kunnen laten ontplooien onder verschillende condities en tenslotte kunnen loslaten.
Daarbij komen de traditionele doelstellingen:
2. Het kennen van de ademhaling met de diverse fasen, kennen van de materiële structuren en processen van de ademhaling en van de relatie tussen de ademhaling, het materiële en het energetische lichaam, onder natuurlijke omstandigheden en bij het uitvoeren van asana's en pranayama.
3. Het kennen en kunnen uitvoeren van:
1. de belangrijkste houdingen en oefeningen op het gebied van de ademhaling, zoals deze in de traditie van yoga zijn overgeleverd (o.a. nadisodhana, de bandha's, ujjayi, ritmische ademhaling, viloma pranayama, samavritti pranayama, kapalabathi, bhastrika, prana- en andere mudra's)
2. diverse energetische oefeningen, o.a. met ademenergetische druk en stroming, polariteitsoefeningen, pranacircuits, energetische oefeningen en imaginatie, ademenergie en tastgevoel.
3. een flink aantal asana's waarin de pranayama is geïntegreerd
4. Tot op zekere hoogte leren kennen en begrijpen van klassieke pranayama-teksten.

Cursusboek
: Iedereen krijgt het boek Douwe Tiemersma, Pranayama - Adem en levensenergie kennen, ontplooien, loslaten; dit boek is ontstaan uit de bijscholingscursussen; zie voor inhoud en recensies: Pranayama. Adem en levensenergie kennen, ontplooien, loslaten


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod