Swami Vivekananda, Jnana Yoga


Ankh-Hermes, Deventer 1975, 159 blz.
Nederlandse bewerking door W. Van Der Worff


Vivekananda (1863-1902), leerling van Ramakrishna, studeerde rechten en filosofie te Calcutta. Hij vertegenwoordigde het hindoeïsme op het 'Wereldcongres van Godsdiensten' te Chicago in 1893.
Het volgende citaat (p. 148) vat het boek goed samen: 'Voor mij is het nu weggelegd, hetzelfde antwoord nogmaals in een nieuwe vorm te geven, in de taal onzer dagen, zodat de oude idee begrijpelijk wordt voor de mens van nu.'
Het voordeel van een dergelijke benadering is dat het werk verteerbaar is voor mensen die gericht zijn op de wereld en de spiritualiteit in vraag stellen. Hij verdedigt op een logische en overtuigende manier de spiritualiteit in een tijd dat deze snel aan invloed verloor ten gunste van een (overspannen) geloof in de wetenschap.

Hij schrijft onder andere over:
- de universaliteit en het nut van religie
- wat is werkelijkheid?
- het verlangen naar geluk
- Atman is alles
- Maya: als oorzaak en hoe te overwinnen
- de godsidee
- de vrijheid
- de verhouding tussen de verschillende godsdiensten
- de verhouding tussen loslaten en activiteit
- realisatie
- de evolutietheorie.

Het nadeel van zijn benadering is, dat zijn werk na 100 jaar ietwat verouderd aandoet. Wat van de teksten van Shankara (die meer dan 1000 jaar oud zijn) helemaal niet kan gezegd worden.

[J.-P.V.]


* Aanwezig in de bibliotheek van het Advaita Centrum



Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod