De ander en ik

Serie ‘Ad Interim’
onder redactie van dr. Douwe Tiemersma


Douwe Tiemersma (red.), Jos de Mul, Victor Kal en Bruno Nagel
 

De ander en ik

Eenheid en scheiding in westerse, joodse en hindoeïstische tradities

2e Advaita Symposium


80 pagina’s
prijs € 10,50
ISBN 805739 7 2

Stuur een mail naar uitgeverijadvaita@gmail.com indien je dit boek wilt bestellen.

Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’. Allerlei actuele praktische vragen van samenleven hebben met de visie op deze thema's te maken. De vraagstelling van eenheid en scheiding van de ander en ik, en de hieraan gekoppelde onderwerpen, werden besproken vanuit de westerse, de joodse en de hindoeïstische (Upanishaden, Vedânta) tradities. Het uitgangspunt was de stelling van de Advaita Vedânta dat het hoogste Zelf van de ander en mijn eigen Zelf-zijn fundamenteel niet verschillend van elkaar zijn. Deze stelling werd met het modern- en postmodern-westerse en het joodse denken geconfronteerd.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod