Spirituele intelligentie (SQ)


Niels Willems

In: P-pers

Een mens is een intelligent wezen, omdat hij door zijn onderscheidend vermogen autonoom keuzes kan maken. Hij kan die dingen doen, waarvan hij denkt dat ze van belang zijn om gedaan te worden.

IQ

De ene mens is intelligenter dan de andere. De psychologie is altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in het meetbaar maken van intelligentie. Er bestaat een lange traditie in het meten van het IQ van mensen. IQ is het vermogen om objectieve regels te begrijpen en toe te passen. De mate waarin je de objectieve werkelijkheid begrijpt, bepaalt de hoogte van je IQ. Deze intelligentie is bijzonder handig in het arbeidsproces. Want hierbij is er per definitie sprake van het omvormen van 'objecten': grondstoffen worden verwerkt tot eindproducten.. Wie de wetmatigheden van dit proces kent, zal succesvoller zijn in werk, dan diegene die er minder slim in is. Mensen met een hoog IQ hebben hun focus op meetbare doelen, redigeren het werk, brengen structuur aan, willen inhoudelijk overtuigen en lossen conflicten op door verklaringen voor de tegenstellingen te vinden.

EQ

In onze maatschappij is het belang van regels afgenomen. Dat zie je onder andere terug binnen bedrijven. Pas als mensen er samen niet uitkomen, grijpt men terug op de regels. Voorheen was dat net andersom. Het succesvol kunnen functioneren in de ongeregelde organisatie, vraagt om een ander type intelligentie dan IQ. Dit type wordt Emotionele Intelligentie of EQ genoemd. Het is het vermogen om je in te kunnen leven in de ander. Door het kunnen innemen van meer dan één standpunt, ben je in staat de wereld te begrijpen als iets subjectiefs. Hiermee kun je beleving beïnvloeden; van anderen en jezelf. Hierdoor kun je binnen moderne arbeidsorganisaties succesvol zijn. Mensen met een hoog EQ hebben hun focus op strategieën, zoeken de samenwerking, beïnvloeden anderen en lossen conflicten op door begrip voor elkaar te bereiken.

SQ

Er is nog een derde vorm van intelligentie die - letterlijk - het niveau van gelijk hebben en gelijk krijgen ontstijgt. Het gaat om het vermogen om een hoger standpunt in te nemen. Dit wordt Spirituele Intelligentie of SQ genoemd. Als je in staat bent, het persoonlijke standpunt te verlaten en het perspectief in te nemen van bijvoorbeeld de organisatie als geheel, ontstaat er een grote ruimte in jezelf. Zo groot, dat je werk en je collega's in de sfeer van je zelf opgenomen worden. Het problematische van werk en samenwerken, kan zich dan oplossen. Omdat vanuit het hogere standpunt tegelijk beide kanten van bepaalde tegenstellingen tussen personen gezien en geaccepteerd worden, valt de spanning weg. Ontspannen kan dan gedaan worden wat in het belang van het geheel is. Mensen met een hoog SQ hebben hun focus op wat er is, zijn in het hier en nu, verwoorden wat er speelt, zoeken de dialoog en lossen conflicten op door vergeving.

Hoe hoger je standpunt, hoe meer 'spiritueel intelligent' je bent. Uiteindelijk kan dat betekenen dat er helemaal geen standpunt meer is. Je valt dan samen met de gehele kosmos. Het autonome wezen dat persoonlijke keuzes maakt, is dan opgelost.


Niels Willems is partner van Business Openers

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod