Openingen naar Openheid

144 pagina’s, gebonden
prijs € 9,99
ISBN 978 90 77194 04 1 / NUR 739

Veel mensen hebben een besef van een openheid waarin gescheidenheid en alle problemen die daarbij horen, geen rol meer spelen. Deze openheid kent geen tweeheid.
In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.


Uit het boek

Pagina 15: Als zelf-zijn is de grondeloze grond te kennen

Elke ervaring speelt zich af in je eigen zijnssfeer. Je geniet van heerlijke aardbeien, je voelt de wind met je lichaam, je ziet een landschap in de sfeer van je eigen bestaan. Wat je proeft, voelt, hoort, ziet staat niet los van je. Elke ervaring is ook altijd zelfervaring.
Als je je meer bewust wordt van de ervaring als zelfervaring, verdiept zich de zijnservaring van zelf-zijn. Ten grondslag van alle ervaring blijkt dan een zelf-zijn te liggen, als zuiver bewust-zijn. Dat blijkt de ene grondeloze grond van alles te zijn: ‘Als Zelf is Het te kennen’ (Kena Upanisahad II.4).
Elke ervaring heeft principieel de diepte van dat grondeloze Het/Zelf. Je dat realiseren is verlichting.


Nog enkele titels van teksten

In de stilte vindt er een omkering plaats

Wat voor realiteit heeft je zeepbel?

We zijn allemaal overal autochtoon en allochtoon

Als er een kleine bres in de dijk is, is de zee niet meer te houden

Door ontspanning vallen grenzen weg en meteen is er vreugde

Recensie Biblion over Openingen naar openheid

Deze verzorgde uitgave is een compilatie van ruim honderdtwintig korte teksten - van enkele zinnen tot een bladzijde - uit het e-mailtijdschrift Advaita Post. De (gedeelten uit leer)teksten, met steeds een kernzin eruit als titel, zijn bedoeld 'als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven'. Met andere woorden een brug naar het nondualistisch gewaarworden te vormen dat de Advaita Vedanta Beweging voorstaat. De auteur -gewezen docent aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij doceerde en onderzoek deed op het gebied op de vakgebieden wijsgerige antropologie en interculturele filosofie- is een bekend publicist op dit terrein, met titels als 'De elf grote Upanishaden' en 'Pranayama'. Hier geen gedichten en illustraties als in 'Naar de openheid', maar wederom een ter meditatie dienend tekstmozaiek dat op veelzijdig wijze op het illusoire karakter van wereldse en persoonlijke veelvormigheid (grenzen, vormen) wijst en bovendien een laagdrempelige inleiding in het onderwerp is.

-- Hodenius


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod