37. Zware vermoeidheid

Ik wilde je even iets vragen: Sinds de laatste retraite op Schiermonnikoog heb ik last van zware vermoeidheid. Ik lig vaak al om 20-21 uur op bed, soms zelfs eerder, wat voor mijn doen ongewoon is. Ik heb zelf het gevoel dat het met ‘de weg’ te maken heeft, omdat er veel intern bij mij aan het veranderen is. Kan jij er iets over zeggen?


Uit het antwoord

.. die moeheid komt vaak voor als er een diepere ontspanning en vrijheid ontstaat. Juist als er jarenlang spanning en vermoeidheid is opgebouwd (emotioneel, in de spieren en andere organen) komt er bij ontspanning veel vermoeidheid vrij. Het is een diepgaande en zware vermoeidheid, omdat de spanningen diep zaten en zich niet oplosten door een gewone ontspanning.
Wees dus blij dat er veel vrij komt. De vermoeidheid neem je dan maar op de koop toe. Ga er maar verstandig mee om, ook al betekent dat dat je lange nachten maakt. Het is de moeite waard!


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Chakrayoga

    Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod