Lessen ontspanning en inzicht


Pia de Blok
 
In wezen hoef je geen ontspanningsoefeningen te doen want je bent ontspanning Zelf. Maar omdat er nu eenmaal een lichamelijke situatie schijnt te zijn waar spanningen zich kunnen voordoen, door welke reden dan ook, kan het nuttig zijn hier naar te kijken en te ervaren dat er wel degelijk regeltjes zijn vanuit het lichaam die het proces op gang brengen.
 *
Snaarontspanning
1 Span ál je spieren aan alsof je een snaar bent die strak gespannen staat (gitaar), met een diepe en volledige inademing door je neus. Houdt die spanning even vast. Ervaar hoe het is als je spieren gespannen zijn.
2 Met een volledige uitademing door je mond, pffffff laat je dan alle spanning los. Niet hard uitblazen maar heel zacht, vloeiend adem je uit, in de verte, en glijd je als vanzelf mee met de ontspanning van de uitademing naar beneden in de diepte. Alle oude energieën verdwijnen. Harde vormen lossen op. Zelf blijf je helder aanwezig.
Voel je als een snaar van een instrument die precies de juiste ontspanning heeft om een mooi zuiver geluid voort te brengen: spanningsloze spanning. Goed alles uitademen!!! Dat is belangrijk! ( je oefent door de mond uit, zodat je jezelf kunt controleren/horen dat je alles uitademt. Daarna door je neus uitademen) Dus: niet ‘slap’ worden, dan verlies je weer energie.
Laat alle restjes spierspanning steeds meer van je af glijden. Laat het maar toe dan gebeurt het vanzelf. Neem de uitwerking ervan waar.
Blijf helder in open aandacht die de kern van jezelf is.
Herhaal 1 en 2 nog een keer.
Laat het dan verder ademen in je, vanzelf.
*
Wauw ervaring
Kun je niet slapen 's nachts omdat je maar ligt te denken en te piekeren?
1 Handen op de buik, ervaar de buikademhaling ( te leren door zelf te ervaren tijdens een workshop) Voel je buik op en neer gaan, en je handen maken je buik zo ook warm zodat de spieren zich vanzelf kunnen ontspannen.
2 Tel langzaam terug van 25 naar 0
3 Laat een gedachte aan je voorbij komen dat je een heel gelukzalige ervaring had, b.v. in de natuur. Het eerste wat er in je opkomt, dat is het.
4 Een gevoel van totaal geluk, b.v. een zonsopgang, of zittend langs een bergstroompje, of boven op een duintop, etc.
5 In je gedachten kun je alles wat je maar wilt: Haal het beeld van die gelukkige ervaring terug naar het hier en nu. Alsof het NU is. Ervaar en voel dat geluk weer, en blijf hierin. Komt er toch weer een andere gedachte langs, wees sterk en ga direct weer naar die mooie vrije ervaring.
Deze houding van jezelf verruimt. Opent, is positief en kan de nachtrust bevorderen.
Slaap wel.
*
Evenwicht
Word je door iemand anders uit je evenwicht gehaald?
1 Sta of zit rechtop
2 Wieg een beetje naar links en dan door het midden heen naar rechts. En weer terug, ga heel langzaam heen en weer.
3 Ga dan ook heel langzaam naar voren en naar achteren, een paar keer.
4 Ervaar de standen van je positie waarin je komt.
   Precies in het midden zit/sta je rechtop.
   Voel hoe dat is: precies in het midden.
5 In je midden ben je precies in evenwicht. Daarin zit je kracht. Niemand kan je daar uit halen als jij dat niet wilt.
6 Ervaar zelf
   niet omdat ik het je vertel.

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod