Hoe doe jij dat nou Wieke, zo vanuit Openheid jullie kinderen opvoeden?

Mijn eigen ervaring: kinderen hebben inderdaad juist behoefte aan vaste structuur. Je moet als ouder die kaders gewoon scheppen, dat is ook je verantwoordelijkheid als ouder. Bijvoorbeeld: om 19.30 uur naar bed, niet zomaar de straat op lopen, niet langer dan een half uur voor de TV, etc. Over die grenzen is geen enkele discussie mogelijk. Dat wil het kind natuurlijk wel graag, maar je moet vasthouden.

Leg de nieuwe kaders wel duidelijk en liefdevol uit, wellicht is het de eerste paar keren even strubbelen, maar daar moet je even doorheen. Je zult zien dat het kind de (ook nieuwe) kaders vrijwel meteen accepteert (binnen 1 of 2 dagen).

De geschapen kaders zijn (in ieder geval voor het kind) natuurlijk arbitrair (het kind kan het ook nog niet overzien), maar dat geeft niet. Je hoeft als ouder alleen maar duidelijk te zijn; dat betekent ook consequent zijn. Ook naar elkaar als ouder toe: dus val elkaar niet af. Als de ene ouder nee zegt, dan moet de ander daar niet tegenin gaan (dit gaat overigens vaak heel subtiel), want dan is het weg.

Daarna is binnen die kaders alles open. Heb zelf ook geen voorkeur wat het kind zou moeten doen, hou het open, wees dus ook consequent naar jezelf toe. Het kind fleurt op, je hoeft namelijk niet steeds "de wedstrijd" dood te fluiten (nee dat mag niet, nee dat kan niet, dat wil ik niet, etc). De kaders zijn helder en daarbinnen zijn dan geen problemen. Of het kind dan een rode, of groene broek aan wil is geen probleem, het kan zelf kiezen, mits maar wel duidelijk is dat de pyjama uitgaat. Of het kind een verhaaltje wil voorgelezen of zelf wil spelen is geen probleem, het kan zelf kiezen, mits duidelijk is dat we om 19.30 uur naar bed gaan. Als een kind persé in korte broek naar buiten wil (ook al is het koud), dan komt het er vanzelf achter dat het te koud is en zal vanzelf kiezen voor een lange broek; geen probleem. Het kind floreert omdat het binnen de kaders zich creatief en vrij mag uiten en je hebt samen lol!

Wieke Janssen



Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod