Gerda en Rüdiger Maschwitz, Met kinderen stilte ontdekken

Ankh-Hermes 2005; oorspronkelijke titel: Gemeinsam Stille entdecken, Kösel-Verlag GmbH&Co, München 2003


De schrijvers zijn beiden pedagoog. Gerda heeft ook een homeopathische praktijk en Rüdiger is tevens pastor en geeft eutonie-les.

Het is zeker voor opvoeders/begeleiders van kinderen tot 12 jaar een mooi boek, omdat het de verschillende mogelijkheden laat zien van hoe met een kind Stilte te ontdekken valt. Het 'biedt de mogelijkheid dat kinderen en volwassenen, die zich blijkbaar op twee verschillende wegen in hun leven bevinden, elkaar in een gemeenschappelijke beleving van de Stilte kunnen ontmoeten, omdat het gemeenschappelijke oriëntatiepunt het midden is.'

De schrijvers beginnen met de uitnodiging om bij de eigen jeugdervaring van Stilte te vertoeven, en met de vraag: waren daar ook mensen bij betrokken die je begeleidden?
'Deze terugblik moedigt aan om juist in de Stilte een kans op ervaringen te vinden die de generaties overbruggen.'
Drie mogelijkheden worden uitgewerkt in dit boek:
1) De veelsoortige kansen van Stilte in het alledaagse leven samen met het kind ontdekken en vaststellen.
2) Aanbod van concrete oefeningen.
3) Vanuit de ervaringen van 1 en 2 en uit toevallige gebeurtenissen rituelen ontwikkelen die de Stilte in stand houden.
Enkele voorbeelden uit deze mogelijkheden zijn:
Stilte in de stad/in de natuur, ontdekkingen met tekenen, visualisatie-oefeningen, rust nemen, tijd voor elkaar nemen, wandelingen, mandala's in de natuur ontdekken, yoga-oefeningen, 'vanuit de massa naar de Stilte', 'contact met mezelf vinden', geborgenheid ervaren, in het dagelijks leven Stilte ontdekken, 'je ziet alles goed met je hart', rituelen: vijf minuten stilte per dag.
Het laatste gedeelte van het boek heeft voornamelijk een christelijke sfeer, wat vooral duidelijk is in het stuk van Rüdiger.

Het is beslist een boek dat ik zelf cadeau zou willen geven aan ouders of begeleiders van jonge kinderen.

Pia de Blok


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod