Bijscholing Jongeren: inzicht en ontspanning - Deel 2


Onbeperkt ontspannen
Eindverslag van 10 van de 18 deelnemers aan de cursus in 2008, gegeven door Pia de Blok

1) Mooiste ervaring
Voor mij een specifiek moment of ervaring. Het voortdurend totale ervaren, waarin
geen 'mij' is, die in gespannenheid zich wil manifesteren.
Leerzaam vind ik, de eenvoudige oefenen en tips, zoals het vanuit ontspannen kijken naar de ander, in het midden staan etc.
Ik zet de oefeningen in, bij mijn werk als loopbaancoach. Mensen leren ontspannen present te zijn in sollicitatiegesprekken en zichzelf in alle rust onder ogen zien.
Het levert voor mij een waardevolle bijdrage.
2) Een conflict met een opdrachtgever over een werknemer, die ik begeleid. Hier heb ik van wakker gelegen, hoe dit op te lossen. Uiteindelijk viel er niets te doen en werd het gedaan. Vele momenten heb ik me zorgen om niets gemaakt.
Het nam me dusdanig in beslag, dat geen enkele truc of pitstop me uit de stress kon halen.
3) Onlangs had ik een cliënt, een enorm nerveuze man, wiens gestel pakweg 60000 gedachten per dag genereert, altijd zich uitdrukkend in een telkens moeten-modus. Met hem regelmatig oefeningen gedaan. Op een gegeven moment vroeg ik hem:
Denk eens een negatieve gedachte. Op dat moment ging hij open en een enorme rust kwam over hem, hij zag geen problemen, ondanks dat hij aan een darmziekte lijdt. Om deze ervaring te stabiliseren heb ik hem de ‘duim-wijsvinger’ oefening laten doen.
Ander:
Wat ik vooral mooi vind is dat de naam en vorm eenvoudig lijken en de werking zeer diepgaand is.
Vooral de oefeningen ontspannen in het denken en visualisaties helpen mij zeer. Niet aan de haal gaan met mijn gedachten over wat de ander van mij denkt, dat heeft op de een of andere manier op mij de grootste impact.
Wat ik steeds meer ervaar als ikmet alles wat is aanwezig ben, niet aan de haal ga met gedachten over hoe ik, hoe de ander en hoe het zou moeten zijn; als ik aanwezig kan zijn bij de pijn van mijzelf en de pijn van de ander, het heel licht wordt en het contact intiem.
Ik heb je lessen al veel kunnen toepassen. Grappig is dat ik in de zomer al afspraken had gemaakt voor een training met de titel Coachen vanuit ontspanning voor
interne coaches van Raad voor de Rechtspraak en daarin passen jouw oefeningen naadloos. De oefeningen vonden ze een openbaring: Zij staan zo mentaal in het werk.
Ook bij docenten van de Hogeschool Utrecht heb ik jouw lessen kunnen toepassen.
Ik begeleid docenten aan de Hogeschool van Utrecht,
Ik eindigde de laatste sessie met ontspanningsoefeningen. Een deelnemer zei, eindelijk voel ik verbinding met de andere docenten, in stille ontspannen aanwezigheid is er veel meer contact dan in de onrust van al dat gestrijd met woorden.
(Naam) en ik hebben besloten een cyclus te ontwikkelen coachen vanuit ontspanning en binnen de Coachacademie waarbinnen wij beiden trainer zijn meer veel aandacht te geven aan ontspannen aanwezig zijn
Er gebeurt iets in de ogen van mensen als ik alleen de woorden al zeg. Vorige week lunchte ik met een oud deelnemer van de Coachacademie, zij had even genoeg van trainingen en cursussen te volgen, maar als we de trainig coachen vanuit ontspanning gingen geven dan kwam ze direct!
Ik wil ook graag dit werk bij jongeren gaan doen, eens kijken wat zich aandient.......
Dit in het kort wat de impact is van jouw training en hoe het doorwerkt

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod