Een moment van stilte


Interview door Helga Boudestijn, in: Hellevoets Post, 11-10-2006
Werken, boodschappen doen en daarna snel de kinderen uit de crèche halen. Kortom, druk, druk druk en aan innerlijke rust komen we niet toe. Om dit te doorbreken heeft Pia de Blok het initiatief voor een stiltecentrum in het Kerkje aan de Ring genomen. De eerste gelegenheid om daar tot jezelf te komen is zondag 15 oktober van 11.00 uur tot 12.30 uur.
Pia de Blok, yoga- en ademtherapeute sinds 1983, liep al langer met het idee rond. ‘Steeds meer mensen gaan op gezette tijden naar kloosters of volgen stiltedagen. Kennelijk is er, juist in deze hectische samenleving, in toenemende mate behoefte om tot jezelf te komen.’ Pia bespeurt dit ook al bij kinderen op de basisschool, waar ze regelmatig antistress lessen geeft. ‘Van kinderen wordt steeds meer verwacht. Dat veroorzaakt stress.’
De Hellevoetse therapeute twijfelt geen moment aan het belang van momenten van rust en stilte in je leven. ‘Je kan altijd wel doorgaan. Maar je krijgt een keer de rekening gepresenteerd in de vorm van stress, een burnout of bijvoorbeeld rsi klachten. Een rustpunt kan weldadig zijn.’ Dat wil Pia dus nu gaan creëren in het Kerkje aan de Ring. ‘Eerst gaan we kijken of er belangstelling voor is. Als dat het geval is willen we het vaker gaan doen.’ Pia reikt 15 oktober het eerste kwartier een aantal technieken aan om de stilte in jezelf makkelijk te ontdekken. Dit doet ze o.a. door middel van adem- en spierontspanning technieken.
Pia waarschuwt overigens dat een stiltecentrum niet geschikt is voor mensen met heel grote psychische klachten. ‘Als je in zo’n situatie te lang in stilte gaat zitten wordt je teveel met jezelf geconfronteerd. Die mensen kunnen veel beter hulp zoeken bij een psychotherapeut.’
‘De bedoeling van een moment rust is dat je de snaar wat ontspant, zodanig dat je er mooie muziek mee kunt maken. Iemand zei een keer na afloop: ‘Alles lijkt nu veel gemakkelijker.’
Rust ‘Zonder gedachten zijn’
Pia de Blok begon zelf op haar 33-ste met yoga. ‘Mijn man zei tegen me, Ik kan helemaal zonder gedachten zijn.’ ‘Kan niet’ was mijn reactie, want ik werd altijd helemaal meegesleept door gedachten en gevoelens. Dat ben ik toen door middel van yoga gaan onderzoeken. Daarbij specialiseerde ik me in ontspanning, jarenlang gaf ik yoga lessen. Daarna ben ik niet-westerse filosofie gaan studeren aan de Erasmus. Sinds enkele jaren help ik mensen bij me thuis met ontspannen, daarbij richt ik me op adem, spieren en ontspannen.
Pia wil benadrukken dat het stiltecentrum in het Kerkje aan de Ring absoluut niet spiritueel is en ook absoluut geen geloof aan hangt. ‘Eigenlijk is het de gewoonste zaak van de wereld om even jezelf te zijn. Alleen komen we daar tegenwoordig niet meer aan toe. Juist innerlijke rust vind je alleen in jezelf. Al het andere is maar tijdelijk.’
Verslagje Pia
De stilteochtend verliep mooi, er kwamen 27 mensen. We gaan dit in het vervolg eens per maand aanbieden. Na de inleiding van het eerste kwartier is er ook verder een begeleiding van mijn kant geweest, dat werkte goed. De mensen dutten zo niet in. Ook jongeren waren er bij.
Enkele reacties: Een meisje ‘Ik ben hier zo blij mee, met deze ervaring. Ik heb zoveel gedachten altijd, en nu was het helemaal stil. Volgende keer kom ik weer.’ Een jonge man ‘ Vond het moeilijk om erin te blijven (in die stilte). Op een moment had ik het niet meer, maar ging over die grens en ineens was er veel meer ruimte. Ik ga hier zeker mee door.’ Iemand anders ‘Ik weet altijd precies hoe laat het is maar hier was geen tijd, mijn hele oriëntatie daarop was weg. Het was heerlijk.’

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod