Klein verslag van de workshop met Pia op 13 mei 2006


De avond na de workshop met Pia had ik een verjaardag bij oude vrienden. Het zou waarschijnlijk weer zo'n verjaardag worden waar het 'witte vel papier', het 'kijken zonder te kijken', de 'pitstop', de 'glimlach-meditatie', en al die andere eenvoudige maar toch heel wezenlijke oefeningen al weer ver weg zouden zijn, alsof die oefeningen tot een ander universum behoorden. Ik werd al verdrietig bij de gedachte en vond het jammer dat ik naar de verjaardag 'moest'.
Natuurlijk realiseerde ik me dat die oefeningen juist ook voor dit soort situaties bedoeld zijn. Tijdens de workshop had Pia gevraagd ons te verplaatsen in een puber. Toen ik 's avonds op verjaardagsvisite zat realiseerde ik me dat die puber in zekere zin nooit ver weg is, al ben je 56 jaar. Er is toch heel gemakkelijk de neiging je te conformeren aan een gezelschap, een sfeer, een manier van doen en praten, zelfs wanneer je je daar eigenlijk niet prettig bij voelt. Er zijn allerlei ideeën over wat je wel en niet moet doen om er bij te horen, en dat laatste is heel belangrijk voor een puber.
Met de herinnering aan hoe prettig en ontspannen ik me voelde bij de oefeningen tijdens de workshop, kwam heel sterk het besef op dat dit eigenlijk belangrijker voor me was dan die geforceerde aanpassing, en bijna als vanzelf deed ik enkele van de oefeningen. Ik merkte dat de ontspanning en de ruimte die de oefeningen me 's middags gegeven hadden er nu ook konden zijn terwijl het hele verjaardagsgebeuren gewoon doordraaide. De verjaardagsgasten waren zo druk bezig binnen hun eigen wereldjes dat het nauwelijks werd opgemerkt dat mijn situatie anders was dan 'normaal'. Mijn puberale angst om 'buiten de boot vallen' bleek onterecht te zijn, ik was juist meer 'aanwezig'. Toen ik thuis kwam was ik rustig en viel ik heel gemakkelijk in slaap terwijl ik voorheen na zo'n verjaardag vaak nog heel druk in mijn hoofd was en moeilijk in slaap kon komen.
Dit waren wel heel directe effecten van de workshop. Pia, bedankt!
W.S.

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod