Uitnodiging 6 november 2009

ADVAITA STUDIECENTRUM GOUDA
Werkgroep Psychotherapie, Psychiatrie, GGZ en Non-dualiteit


Uitnodiging: ‘Het kan anders…’


Bijeenkomst: op vrijdagavond 6 november 19:30 uur
Locatie: Advaitacentrum, Fluwelensingel 53 Gouda

Het kan anders…’ dat was de werktitel van een voordracht die Pieter-Geert Runia – in co-productie met een psychiater- heeft gehouden op het Derde Congres Integrale Psychiatrie op 3 december 2008 te Groningen. Deze avond zal Pieter-Geert ons meenemen in een andere kijk op de behandeling van ‘zogenaamde’ psychiatrische ziektebeelden; een kijk waarbij aspecten van spiritualiteit uitdrukkelijk een rol spelen.
In de psychiatrie leeft de breed aanvaarde en diep gewortelde aanname dat psychiatrische ziektebeelden in hoge mate hun oorzaak vinden in biochemische processen in de hersenen. Het gebruik van medicijnen (psychofarmaca) – al dan niet in combinatie met bepaalde vormen van gesprekstherapie – is gangbaar in de behandeling van die ziektebeelden en past binnen het model van de westerse psychiatrie.
Sinds enkele jaren zien we een ontwikkeling die erop duidt dat ook complementaire en alternatieve geneeswijzen toegepast worden; geneeswijzen waarbij ook aspecten van spiritualiteit uitdrukkelijk een rol kunnen spelen. Deze avond zal aan de hand van het levensverhaal van een ex-psychiatrisch patiënt uitvoerig worden stilgestaan bij een van die complementaire geneeswijzen, te weten: de holistisch energetische benadering. Een benadering die overtuigend aantoont dat het ‘anders kan’.
De avond verzorgt door Pieter-Geert Runia aan de hand van een indringende DVD-presentatie. Tijdens de avond is er volop gelegenheid om met hem – maar ook onderling – van gedachten te wisselen over reguliere en complementaire vormen van geestelijke gezondheidszorg en de rol van spiritualiteit bij zogenaamde psychiatrische ziektebeelden.

Pieter-Geert Runia heeft een soefi-achtergrond en is onder meer werkzaam als directeur van een spiritueel centrum in Amsterdam.

Voor meer informatie neem contact op met Paul Soons, coördinator van de werkgroep: via de website GGZ en non-dualiteit


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod