1 - Ideeen naar aanleiding van het thema 'Psychotherapie en Advaita Vedanta'


Paul Soons, psycholoog

1) Het realiseren cq het versterken van het observerende zelf of de waarnemen is een belangrijk doel van psychotherapie. Immers door het in (leer)therapie zijn ontwikkel je een zekere distantie tot je eigen emoties en problemen, waardoor je er als het ware van een afstandje naar kunt kijken. Je identificatie met een probleem verminderd of verdwijnt, waardoor een oplossing naderbij is of misschien niet meer nodig. Hoe dit proces verloopt kan beschreven worden vanuit verschillende psychotherapeutische richtingen. Zo is volgens Freud het doel van psychoanalyse (en ook leeranalyse): de eeuwige zelfanalyse. Als je een lange tijd in analyse bent geweest en je hebt je problemen geanalyseerd met hulp van de psychotherapeut of leeranalyticus, dan ben je op een gegeven moment in staat die analyse zelf te doen bij voorkomende problemen, ook al ben je niet meer in therapie. Het doel om het observerende zelf te versterken is een belangrijke voorwaarde, maar niet voldoende voorwaarde, voor spirituele ontwikkeling, waarvan het doel is spirituele verlichting.

2) Meditatie heeft ook tot doel om dit observerende zelf te versterken. Hoe verschilt de werking van meditatie van die van psychotherapie. Kun je meditatie in alle gevallen vervangen door psychotherapie? Wanneer wel en wanneer niet. Heeft meditatie een doel dat verder ligt dan psychotherapie. Kom je met behulp van meditatie verder in je spirituele ontwikkeling dan met psychotherapie? Is het proces van meditatie te beschrijven met behulp van psychologische cq psychotherapeutische theorieën?

3) Brahman is het hoogste principe van de werkelijkheid. Atman is dat hoogste principe in de mens. Sommige psychologische theorieën postuleren het bestaan van een Hoger Zelf in de mens. Verder is er dan nog een lager zelf: de alledaagse persoonlijkheid, die ons helpt in ons dagelijks leven te functioneren. Met behulp van de persoonlijkheid kunnen werken, studeren, sociaal functioneren etc. Het Hoger Zelf vertegenwoordigt allerlei hoogstaande spirituele eigenschappen en kenmerken: verdraagzaamheid, compassie, eerlijkheid etc. Idealiter zijn de eigenschappen en energieën zoveel mogelijk beschikbaar en ze doordringen dan ons hele functioneren en bestaan. De instantie die roet in het eten gooit is het ego of de schaduw (term van Jung): dit staat voor allerlei negatieve en laag bij de grond eigenschappen, zoals haat, jaloezie, oneerlijkheid etc. Een belangrijke voorwaarde voor spirituele ontwikkeling is het oplossen cq veranderen van het ego: de negatieve eigenschappen van het ego dienen getransformeerd te worden tot hoogstaande (Hoger Zelf) eigenschappen. Kan het ego beschreven worden met behulp van psychologische cq psychotherapeutische theorieën? Kan het proces van omvorming van dit ego beschreven worden in psychologische termen? Wat is het verband tussen dit ego en het observerende zelf?


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod