REACTIES: Uit de ban van het hebben (van Henry Livestroo)


Wilfried Claus:

Als verantwoordelijke voor het sociaal beleid bij Teijin word ik dagelijks geconfronteerd met het maatschappelijke en persoonlijke dilemma van hebben en zijn.

Het thema verdwijnt echter geheel als we het benaderen vanuit onthechting en verbondenheid.

De centrale maatschappelijke opdracht van het bedrijfsleven is mijn inziens het organiseren van welvaart; "peace, happiness and abundance". Vanuit een dienstbaarheid aan de samenleving is economische activiteit en het creëren van meerwaarde een condities voor welbevinden. Zijn staat centraal, zorg verdwijnt. Aanvaarding en onthechting geven bevrijding. Intens aanwezig in het hier en nu.

Extrinsieke, (materiële) motivatie werkt kortstondig en is onbevredigend. De verbondenheid met anderen, de opdracht, het moment en het geheel, geven de energie en drive en het alomvattende gevoel van eenvoud, volledigheid en flow.
Het gaat mijns inziens niet om een keuze tussen beide dimensies. Het vormt een geheel.

---------------------------------------

Jean-Pierre Verschuere:

In verband met het thema "peace, happiness and abundance" van Wilfried:

Ik hoop dat de "overvloed" die hier bedoeld wordt heel wat minder overvloedig is dan datgene wat de doorsnee Westerling verstaat onder dat woord.
Verder zou het duidelijk moeten zijn dat het streven naar die overvloed ondergeschikt is aan de vrede en geluk. Genoeg hebben en zelfs een beetje te weinig kan best samengaan met vrede en geluk.

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Chakrayoga

    Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod