Verslag bijeenkomst op 2 februari 2007


Verslag bijeenkomst projectgroep ‘Werk, managment & non-dualiteit’ op 2 februari 2007

symposium

Douwe is beperkt aanwezig. Het voornaamste thema is het 4e Advaita Symposium aanstaande 16 maart. Er wordt van uitgegaan dat het een mooi geheel gaat vormen. Studium Generale Erasmus opteert voor de titel ‘Management en spiritualiteit. Wholesome leadership, inclusief denken en doen’.

De sprekers wordt expliciet gevraagd het non-duale perspectief in de beschouwing te betrekken, ook Witteveen vanuit zijn Soefi-achtergrond. Wilfried Claus zal spreken vanuit zijn kennis van Wholesome leadership in training en als HRM-manager, Jeff Colruyt vanuit zijn bedrijfsfilosofie. Hij bezoekt ook regelmatig satsangs in België.

Na het symposium komt er een boek uit met de lezingen, aangevuld met andere bijdragen. Aanvullende stukken zijn welkom. Je kunt je melden bij de redacteur (Douwe). Er zijn enkele richtlijnen.

‘Heelheid’

Het gaat om heelheid in verschillende fasen en gebieden. Spiritualiteit binnen de organisatie is momenteel een veelgehoord thema. Het gaat dan verantwoordelijkheid voor milieu en maatschappij, tot verantwoordelijkheid voor de hele planeet aarde. Spiritualiteit heeft te maken met heelheid. Heelheid in steeds grotere kringen.
Heelheid is er niet alleen horizontaal/ruimtelijk, uitgaande van de organisatie, maar ook het samengaan van binnen en buiten: de 1e en de 3e persoon, zelf en de ander. Manager en werknemer zijn niet te scheiden. Vanuit dit inzicht kan de manager het standpunt ‘ik doe dit om dat te bereiken’ niet meer standhouden. Deze structuur breekt open. Het handelen is er dan zonder handelen.

Wilfried Claus licht zijn presentatie toe en vraagt de werkgroep om feedback, onder andere voor het punt in de volle empathie met de zaal te zijn. Er is stilte en de rest ontstaat vanzelf. Het is belangrijk te werken met beelden en vanuit hetgeen je bent. Authenticiteit komt altijd over.

[HT]

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod