Hathayoga

{module Meditatie en Yoga menu}

5.3Hathayoga_2

Realisatie van Openheid via het lichaam en de adem

Hathayoga is een wetenschap en een praktijk die zich richt op bevrijding van beperkingen door middel van de lichamelijke energieën. Voor zover je jezelf identificeert met deze energieën, ga je met de energetische processen van ontspanning, harmonisering, transformatie en eenwording mee. 'Hatha' betekent kracht of krachtig, wat slaat op de lichamelijke energie. 'Hathayoga' is dan de energetische bevrijdingsweg. Een andere uitleg van ‘hathayoga’ is: de vereniging van 'ha' (zonne-energie) in het lichaam en 'tha' (de maanenergie). Omdat de ademenergie een belangrijk onderdeel is van de lichamelijke energie is pranayama een centraal onderdeel van de hathayoga. Ademenergetische oefeningen hebben een direct effect op het energetische lichaam. Dat kan zich dan vrij ontplooien.

Hier staan de energetische oefeningen in het kader van de inzichtsyoga. Ze zijn gericht op het krijgen van meer inzicht in de aard van het lichaam met zijn energieën en in de aard van jezelf, zodat op deze wijze de diepzittende identificatie met (aspecten van) het lichaam kunnen verdwijnen. Zo zijn er de vaste vormen van het lichaamsbeeld en de geconstrueerde patronen waarin we het lichaam ervaren en laten handelen. In de oefeningen kunnen deze beperkingen van het eigen zelf-zijn worden doorzien en opgelost. De onbevangen en directe ervaring van het lichaam geeft zicht op de werkelijkheid zonder scheidingen (advaita). De energetische oefeningen geven in dit kader de gelegenheid tot meer inzicht, maar ook maken ze het door de energetische ontplooiing gemakkelijker om zelf vrij te komen van de energieën.
Bij de yoga-oefeningen is gemakkelijk zittende, niet knellende kleding prettig, zoals een trui en maillot of trainingspak. De oefeningen worden gedaan op een badlaken of plaid (graag zelf meenemen). Matjes zijn in de zaal aanwezig.
Het is belangrijk om elke dag ten minste een kwartier voor yoga-oefeningen uit te trekken. Alleen door regelmatige herhaling gaan de oefeningen doorwerken.





Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod