Brief 34 - juli 2006 - Acceptatie van de beperktheid van anderen


Eigenlijk is er bij mij wel een zekere bezorgdheid of ik wel doe wat kan gedaan worden naar anderen toe.
Dat is eigenlijk toch wel een zekere schaduw, een druk, een knagende ongerustheid.
Licht dat het echt wel heel erg vindt dat het blijkbaar niet overal kan komen.
In die zin is het heel goed dat ik kan bezig zijn met die werkgroep management.


Uit het antwoord

... het belangrijkste wat je kunt doen is zelf zoveel mogelijk in en als Licht te blijven door een goede oriëntatie. Dan krijgt het Licht zijn kans om uit te breiden. Dat gaat vanzelf.


Brief 2

Onder andere door het boek van Witteveen te lezen, realiseer ik me heel duidelijk dat ik vroeger zeer afwijzend en vijandig stond tegenover mensen die beperkte, egocentrische doelen nastreefden (vooral als ze daar heel goed in waren en veel invloed hadden in de wereld). Nu zie ik in dat iedereen aan het evolueren is, dat mensen inzichten verwerven door het streven naar beperkte doeleinden, inzichten die ze dan kunnen gebruiken om hogere doeleinden te zien en na te streven; en dat je met meeste mensen goed kan samenleven, rekening houdend met het niveau waarop ze bezig zijn. Dit inzicht verandert grondig de manier waarop ik 'in de wereld sta'. Ik zie ook dat mijn kinderen het moeilijk hebben om hun weg te vinden in de wereld, doordat ze a.h.w. besmet zijn door mijn radicale, negatieve houding tegenover de wereld.
De oplossing is inderdaad zoveel mogelijk als Licht te blijven. Dan komt alles vanzelf (zoals dit inzicht vanzelf gekomen is).


Uit het antwoord

Fijn, dat je dit bent gaan inzien.
Dit is openheid - het accepteren in het grote geheel van wat zich aandient, van anderen. Dit is liefde waarin de resten van eigen egocentriciteit oplossen,

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod