Nisargadatta Maharaj, Ik ben


Ankh-Hermes, Deventer 1982, 229 blz. en Altamira-Becht, Bloemendaal 2000, 451 blz., ook samen met Zijn in één band verschenen bij Altamira-Becht


Nisargadatta Maharaj is een van de grootste advaita-leraren van de 20ste eeuw. Ik ben verscheen oorspronkelijk samen met Zijn als I am That (soms in twee, ook in één band) bij Chetana in Bombay (1973). Dit boek werd samengesteld op basis van bandopnames van gesprekken met bezoekers door Maurice Frydman en uit het Engels naar het Nederlands vertaald door Wolter Keers. Het vormde de basis van zijn bekendheid in het Westen. Bij latere gesprekken werd de lectuur van deze twee werken voorondersteld.

Ik ben bevat 55 gesprekken die plaats hadden in Bombay tussen 7 mei 1970 en 1 mei 1971. In die periode ging Nisargadatta nog uitgebreid in op elementaire vragen. Zijn antwoorden zijn zeer direct en aangepast aan de vraagsteller. Soms is het antwoord effenaf brutaal, soms getuigend van groot geduld.
Het is verbazend hoe Nisargadatta alle vragen direct ontdoet van franjes en de bezoeker in een paar zinnen diepgaand confronteert met de kern van zijn probleem. Hij laat nooit toe dat er afgeweken wordt van het ene doel: zelfrealisatie.

[J.-P.V.]

* Aanwezig in bibliotheek Advaita Centrum


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod