Uitgangspunten van het project_old

{module management menu}

De onderstaande stellingen vormen het uitgangspunt van dit project. 'Management' wordt in ruime zin genomen, zodat de thematiek voor iedereen relevant is. Ieder is manager van het eigen leven, ook van het eigen werk.

1. De bespreking van 'werk en management' kan op allerlei wijzen plaatsvinden. Hier gebeurt dit in het perspectief van dualiteit - non-dualiteit.

Dualiteit

2. 'Werk en management' zijn vormen van handelen, dat zijn activiteiten die bewust worden uitgevoerd, met een keuze van doel en middelen. Daarmee worden ze van 'gedrag' en 'bewegen' afgegrensd. Er kan altijd naar redenen van het handelen worden gevraagd en mensen worden verantwoordelijk gesteld voor hun handelen.
3. De grondstructuur van het handelen is 'ik doe dit, met het oog op dat en met deze middelen.' Daarin zitten de volgende elementen.
a) Een 'ik', een eerste persoon die de handeling uitvoert, bijvoorbeeld een werkvoorbereider in de bouw;
b) het doen, de actie, bijvoorbeeld regelen;
c) Een 'dit' als een nadere bepaling van het 'doen', een dit waarop het handelen direct is gericht, bijvoorbeeld een werkschema maken;
d) de doelstelling waarop men is gericht, de reden waarom de handeling wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld het goede verloop van de werkzaamheden van volgende week, of ruimer, het bouwproject;
e) het belang dat 'ik' heeft bij de doelstelling.
f) de middelen die het meest geschikt lijken te zijn voor het bereiken van het doel, bijvoorbeeld een speciaal computerprogramma.
4. Er is een grote variatie bij 3 a) t/m f) in de ruimte en in de mate waarin scheidingen (tweeheid) worden gemaakt.
5. Bij een geringe ruimte en sterke scheiding worden 'ik' en het eigene (het eigen bedrijf, enzovoort) centraal gesteld, tegenover anderen en het andere (andere bedrijven en instellingen, de rest van de maatschappij, het leven, de ervaren werkelijkheid).

Non-dualiteit

6. Bij non-dualiteit is er geen sprake van scheidingen. De structuur (3) is niet aanwezig. Er is niemand die iets doet, er is geen doen, geen gerichtheid op een doel en er zijn geen middelen. Als er iets gebeurt vindt dit 'direct', 'onmiddellijk' plaats.
7. Als er iets gebeurt, vindt dit plaats in een ongebroken geheel waarin geen scheiding bestaat tussen onderdelen van het geheel; het geheel is dan één veld waarin alle krachten bijdragen aan het gebeuren (inclusief gevoel, kennis, inzicht);
8. Als er iets gebeurt, vindt dit plaats in een open sfeer waarin geen scheiding bestaat tussen subject en object van handelen; het 'ik' of 'zelf' valt samen met het zelf van alles en iedereen; er is geen ego- of ander soort centrisme.

Van dualiteit naar non-dualiteit

9. De ontplooiing van de realisatie van non-dualiteit kent vele uitingsvormen. Er is een variatie (zie 4) in de ruimte (7) en de mate van openheid van ik/het eigene (8). Zelfs als men spiritualiteit in management betrekt, blijkt er vaak nog een beperktheid en egocentrisme te zijn.
10. Bewustwording van dualiteit en non-dualiteit en de overgave aan de laatstgenoemde zijn de belangrijkste aspecten van de realisatie van het non-duale 'werken' en 'management'.
11. De bewustwording betekent het gaan zien en vaststellen van de non-dualiteit als dé werkelijkheid, waardoor de scheidingen van het 'ik-handel' wegvallen.
12. De overgave betekent de existentieel-gevoelsmatige opheffing van de duale handelingsstructuur (3), dat wil zeggen, van het 'ik' als oorsprong, van het ik-doel en ik-belang. Dat is liefde.

Non-dualiteit en dualiteit

13. Bij een volledige realisatie van non-dualiteit is er geen probleem als leven en werk doorgaan (zie 6 - 8). Er blijft een ongescheidenheid, ook van onbeperkt zelf-zijn en de vormen.
14. De realisatie zal in leven en werk moeten blijken. Daar is van tevoren niets over te zeggen.
15. Bij een niet volledige realisatie zijn problemen te verwachten, omdat er dan nog ik-structuren (gerichtheid, belang, enzovoort) zijn. De dualiteit die hierin zit en die sociaal in de wereld wordt geconstrueerd, staat nog tegenover de non-dualiteit die als zijnservaring aanwezig is.

Kenmerken van het project


16. Het project sluit aan bij de werksituatie waarin er tot op zekere hoogte een inzicht in en overgave aan de non-dualiteit is (15).

17. Het doel van het project is deze situatie in de praktijk van werk en management te bekijken, zodat meer inzicht ontstaat in de dualiteit en non-dualiteit van handelen, zodat de non-dualiteit in de handelingssituatie zich meer kan manifesteren.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod