Bijeenkomst Projectgroep Jongeren - 13 mei 2006, Advaita Centrum Gouda


De bijeenkomst begint met een inleiding van Douwe Tiemersma. Concreet zet hij de uitgangspunten en doelstellingen van het project uiteen. Afsluitend geeft hij de grondslag aan waarop ontspanning en inzicht bij jongeren kunnen doorwerken: de eigen ervaring met ontspanning en helderheid van inzicht.
In het tweede gedeelte geeft Pia de Blok een workshop met oefeningen en suggesties zoals ze die ook aan jongeren heeft gegeven. De deelnemers reflecteren hun ervaringen tijdens de sessie, waarin veel oefeningen elkaar opvolgen. Oefeningen onder de noemer 'pitstop' geven jongeren (en ouderen) een kans om tot zichzelf te komen temidden van de hektiek van de maatschappij. Suggesties over de werking van gedachten geven verdere toegang tot een zelfstandig en goedvoelend open-zijn.
In het laatste deel worden de methoden besproken. Ook worden wegen aangekaart om deze lessen (vooral) op scholen aan de orde te stellen. Als integraal onderdeel van een lesplan zou het goed zijn wanneer ook leraren ervaring en kennis opdoen over de processen op de weg naar Openheid (en deze Openheid ook levendig zijn).
Voor mij was het een ontspannende middag en heeft mij goed gedaan. De liefdevolle en verhelderende aanwezigheid van Pia laat de droombeelden voor wat ze zijn en is er de ervaring 'Het Is Goed'.
Deelnemer

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod