Francine Oomen: 'Diepgaan is een keuze''

Interview in: Diep, herfstnummer 2006

Francine Oomen is een populaire schrijfster onder jongeren. Ik ken een aantal pubers o.a. mijn zoon en zijn zusje maar ook andere pubers die zich zeker herkennen in haar boeken. Qua stijl (vaak emails), aanpak en manier van schrijven sluiten haar boeken goed aan bij de belevingswereld van pubers.

In een interview met haar in Diep geeft ze aan dat haar boeken het resultaat zijn van ‘zelfonderzoek’. Evenals voor haar hoofdpersoon Rosa geldt voor haarzelf: ‘niet diep zinken maar diep gaan’.
Francine Oomen heeft in haar jeugd veel meegemaakt. Na de scheiding van haar ouders op haar 12e jaar, trok ze zich vaak terug op haar kamer. Ze hield een dagboek bij en las heel veel. In het gezin vond ze steun noch houvast en haar motto werd: ik moet het zelf doen en ik kan het zelf. Het was haar overlevingstrategie en het is het thema van haar eerste boek Sammy eigenwijs. Hetzelfde thema komt terug in een serie boeken waarvan de titel begint met: hoe overleef ik ………) In deze serie is Lena Lijstje haar lichte kant, haar wil tot veranderen en Rosa, haar ernstiger en diepere kant, het ‘in de diepte gaan maar niet diep zinken’, alles laten gebeuren en wel open blijven.
Zij probeert in haar boeken het bewustzijn van kinderen en pubers te stimuleren zodat ze meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven.”De boeken zijn de weerslag van de ontwikkeling in mijn eigen leven“ zegt Francine Oomen.
Een van de grootste thema’s in haar leven is ‘eenheid en dualiteit’: alles wat wij doen en meemaken biedt de mogelijkheid om terug te keren naar eenheid. Die eenheid is er steeds maar wijzelf zijn dat niet altijd. Overgave is de sleutelwoord.
Ze laat zien dat je nooit slachtoffer bent van de omstandigheden. Als je bereid bent open te blijven, dan ziet de wereld er heel anders uit en ervaar je het leven meer als een spel. Dan kun je ook de gewoontepatronen die zo vast leken te zijn, doorbreken. Nieuwe perspectieven openen zich waarin vrijheid en eenheid hand in hand gaan. “Door het oude los te laten ontstaat ruimte waarin iets nieuws kan worden geboren”. Zo groeit het vertrouwen.
“Leven vanuit liefde betekent dat je ook je angst en onzekerheid omarmt en accepteert. Vanuit deze volledige acceptatie kun je de angst aankijken en in het aankijken kan zij verdwijnen”.
In haar laatste boek Hoe overleef ik (zonder liefde) zijn Rosa en de andere personages op zoek naar ware liefde. Jaloezie en het kappen met liefde komen vaak voort uit verwachtingen en uit het vasthouden aan de ander. Het is belangrijk om te weten dat het geluk in jezelf is te vinden: “Wanneer je van jezelf houdt, maak je jezelf vrij.”
Francine Oomen is momenteel bezig een boek te schrijven met de titel: Hoe overleef ik stress. Dit boek staat vol tips en oefeningen (yoga, meditatie en handreflexologie) die zij in de loop van de jaren heeft verzameld. De kinderen die tegenwoordig zo veel moeten doen en presteren, kunnen hierdoor leren beter om te gaan met stress en meer rust te ervaren. Op school wordt daar (te) weinig aandacht aan besteed.

Odile de Westphalen



Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod