Aankondiging Symposium 16 maart 2007


Symposium


Management en de Spiritualiteit van Non-duale Heelheid

Vierde Advaita Symposium


Vrijdag 16 maart 2007, 13.30 uur - Erasmus Universiteit Rotterdam, zaal LB 97





In het management staan velen open voor spiritualiteit en zij willen deze oriëntatie graag laten doorwerken in de organisatie. Af en toe komt hiervan iets naar buiten in de vorm van artikelen, boeken en symposia over ‘spiritualiteit en management’. Het woord spiritualiteit is niet eenduidig, maar het verwijst naar een sfeer van heelheid. Deze heelheid en de gevolgen ervan voor het handelen staan op dit symposium centraal.



Heelheid kan op veel niveaus betrekking hebben. In de organisatie kan het betekenen dat er meer eenheid komt in het samenwerken. In een ruimere context kan de maatschappelijke betrokkenheid vorm krijgen. Dit heeft veel te maken met wat er op het niveau van het individu plaatsvindt. Daar zal in de wijze van handelen de integratie tot heelheid duidelijk moeten zijn. Hoever gaat deze integratie? Het handelen heeft een duale structuur met een uitgangssituatie en een doel met daarbij een streven om van de twee één te maken. Deze heelheid betekent slechts een beperkte heelheid als de actor (‘ik’, ‘mijn bedrijf’) staat tegenover anderen, tegenover de maatschappij, tegenover de natuur.



Heelheid als het wegvallen van tweeheid betekent dat de duale structuur van het handelen wegvalt. De actor valt samen met ‘het geheel’. Er is geen eigen belang dat tegenover andere belangen staat. Het ‘handelen’ is geen handelen meer, want wat er in het geheel plaatsvindt, gebeurt vanzelf. Het is inclusief, evenals het denken.



Op het symposium zal worden onderzocht wat het bovenstaande allemaal betekent, vooral voor de praktijk. ‘Hoe diep moet de vernieuwing van de organisatie en van de betrokkenen gaan?’ en vele andere vragen die de notie van non-duaal management oproept zullen worden besproken. Ook de inspiratie van de inleiders en de doorwerking ervan zullen aan bod komen. Het doel is het inzicht in non-duale heelheid in het management te vergroten.



Het thema komt voort uit de projectgroep ‘Werk, management en non-dualiteit’ van het Advaita Studiecentrum te Gouda (www.advaitacentrum.nl).



Het is de bedoeling de tekst van de lezingen in boekvorm uit te brengen.



Met:

drs. Wilfried Claus (manager bij Teijin Twaron, ex-corporate vice president ASML, ex-adviseur Berenschot en ex-directielid Ericsson Telecom)



Jef Colruyt (CEO Colruyt Groep, van onder meer de Colruyt discountketen en de Okay- en DreamLandwinkels in België en Frankrijk met meer dan 16.000 werknemers)



dr. Douwe Tiemersma (oud-docent filosofie EUR en spiritueel leraar)



em. prof. dr. Johannes Witteveen (oud-president-directeur Internationaal Monetair Fonds, oud-voorzitter Raad van Commissarissen Robeco-groep, voormalig minister van Financiën en vice-president van de Internationale Soefi Beweging)



prof. dr. Paul de Chauvigny de Blot SJ (hoogleraar Business-spiritualiteit aan Business Universiteit Nijenrode)



Dagvoorzitter: prof.dr.ing. Teun Hardjono (RSM EUR)







Datum en tijd: vrijdag 16 maart 2007, 13.30 – 17.30 uur





Locatie: zaal LB-97, Erasmus Universiteit Rotterdam, Burg. Oudlaan 50



Doelgroep: studenten en andere geïnteresseerden. Inschrijving in volgorde van binnenkomst.





Toegang: studenten: 5 euro, overigen: 15 euro. Reserveren is aanbevolen i.v.m. het beperkte aantal plaatsen.





Reserveren:

www.eur.nl/studium/symposium

of bij

Erasmus Studenten Service Centrum (ESSC)

Locatie: CB-07 in de hal van het C-gebouw

Woudestein campus
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam

Maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur

Tel. 010-4082323





Organisatie: Advaita Centrum Gouda en Studium Generale EUR in samenwerking met Centrum voor Spiritualiteit en Filosofie en Stichting Filosofie Oost-West.





Programma:



13.00 uur: ontvangst met koffie en thee

13.30 uur: opening en inleiding door dagvoorzitter: prof.dr.ing. Teun Hardjono

13.40 uur: lezing Johannes Witteveen: Management en de ene Geest

Korte reactie dagvoorzitter en vragen aan spreker: 5 / 10 min.

14.10 uur: lezing Douwe Tiemersma: Hoever gaat de spiritualiteit in het management?

Korte reactie dagvoorzitter en vragen aan spreker: 5 / 10 min.

14.40 uur: pauze

15.00 uur: lezing Wilfried Claus: Wholesome Leadership

Korte reactie dagvoorzitter en vragen aan spreker: 5 / 10 min.

15.30 uur: lezing Jef Colruyt: De zielsgedreven onderneming

Korte reactie dagvoorzitter en vragen aan spreker: 5 / 10 min.

16.00 uur: pauze

16.20 panelgesprek en zaalgesprek, met ook deelname van Paul de Blot

17.30 afsluiting



Borrel tot 18.00 uur





Aanduiding van de inhoud van de inleidingen:



H. J. Witteveen

Management en de ene Geest

In het Soefisme wordt spiritualiteit gezien als bewust zijn van de Ene Aldoordringende Geest van het universum (‘God’ in religieuze terminologie, ‘kwantum vacuüm’ in wetenschappelijke termen). Die geest is dus ook in ons; die is ons ware wezen. Zich daarop te richten brengt ons tot die Eenheid die ons vervult, verlicht en diepe zin aan ons leven geeft. Die geest zal een leider op natuurlijke wijze in staat stellen om een uit vele delen en mensen bestaande organisatie op eenheid te richten door evenwicht en harmonie tussen de verschillende elementen na te streven. Dat gebeurt door inspiratie, waarin het licht van de Ene geest doorwerkt, en door liefde en sympathie - het wezen van de geest - waardoor tegenstellingen worden overbrugd en samenwerking ontstaat. In deze verbondenheid kan een leider ook het juiste constructieve ritme bewaren - soms zo moeilijk in deze gehaaste tijd - in eigen leven en in de organisatie.



D. Tiemersma

Hoever gaat de spiritualiteit in het management?

Spiritualiteit heeft met heelheid te maken op alle terreinen. Als een bedrijf een spirituele oriëntatie heeft, kan dit betekenen dat men intern beter gaat samenwerken en de betrokkenheid bij de maatschappij en bij de wereldproblemen serieus neemt. De heelheid betreft ook het samengaan van binnen en buiten, en van het transcendente en immanente. In deze bijdrage zal besproken worden wat dit betekent voor de eerste persoon, voor ‘mij’, in het waarnemen en handelen. Heelheid als het wegvallen van tweeheid betekent dat de duale structuur van het waarnemen en handelen wegvalt. De eerste persoon (‘ik’) valt samen met alles en iedereen. Er is geen eigen belang dat tegenover andere belangen staat. Het ‘handelen’ is geen handelen meer, want wat er in het geheel plaatsvindt, gebeurt vanzelf. Het is inclusief, evenals het waarnemen en denken.



W. Claus

Wholesome Leadership

Wat is het bestaansrecht en de opdracht van ondernemingen? Wanneer ben je als manager tevreden over de resultaten van je bedrijf? Hoe inspireer je en leid je je organisatie? Wat betekent concreet dat je als manager in de actie de verbondenheid ervaart met de oneindige heelheid. Hoe ervaar je de innerlijke kracht van leiderschap. De verbinding van bezieling en actie leidt tot effectiviteit en resultaat. Op strategisch niveau worden mogelijk andere keuzes gemaakt die ondernemerschap nog boeiender maken. Durf je erop vertrouwen dat de radicale keuze voor openheid en verbondenheid leidt tot succes?



J. Colruyt

De zielsgedreven onderneming

Een bedrijf is een ‘onderneming’, waarin vele mensen samen werken om diensten en producten te leveren aan hun klanten. Elke mens heeft een ziel, zo ook een onderneming. Elke ziel heeft een levensopdracht, zo ook een onderneming. Binnen ons bedrijf leeft de uitspraak: ‘het bedrijf groeit in die mate dat mensen groeien.’

De bedoeling is de toehoorders een inzicht te geven hoe we hiermee binnen Colruyt omgaan. Wat is het overtuigingskader van waaruit we vertrekken en hoe vullen we dit dagelijks in? Welke zijn de dagelijkse aandachtspunten waarmee we werken en welke zijn de onderliggende waarden van waaruit we vertrekken? Hoe streven we naar een zo natuurlijk of authentiek mogelijke ‘flow’ in en van de organisatie naar onze klanten en stakeholders en terug?





Personalia van de inleiders:



Dr. H. Johannes Witteveen was hoogleraar economie aan de Nederlandse Economisch Hogeschool (voorloper van de EUR), minister van financiën, managing director van het Internationale Monetaire Fonds en commissaris en adviseur van Nederlandse en internationale ondernemingen. Hij is zijn hele leven aanhanger geweest van de Internationale Soefi beweging waarvan hij nu de vice-voorzitter is. Hij schreef drie boeken over het Soefisme: Universeel Soefisme, Soefisme en Economie en Tot de Ene.



Dr. Douwe Tiemersma was docent wijsgerige antropologie en interculturele wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nu geeft hij leiding aan het Advaita Centrum te Gouda, waar hij lesgeeft in advaita (non-dualisme), meditatie en yoga. Hij schreef en redigeerde veel boeken, waarvan de laatste is Verdwijnende scheidingen. Proeven van intercultureel filosoferen - zie www.advaitacentrum.nl, waar ook veel artikelen, ook over management en non-dualiteit, zijn te vinden.



Drs. Wilfried Claus is momenteel directeur HR&O bij Teijin Twaron. Voorheen was hij directielid bij Ericsson Telecommunication en Corporate Vice President HR&O bij ASML. Daarvoor was hij als senior adviseur verbonden aan Berenschot. Hij studeerde Psychologische en Pedagogische wetenschappen aan de Katholiek Universiteit Leuven, en behaalde een Executive MBA bij de Columbia University in New York. Hij bestudeerde leiderschapsvraagstukken bij vele bedrijven en ontwikkelde begrip voor het concept Wholesome Leadership in India. Hij werkt hierbij nauw samen met Arun Wakhlu uit Pune.



Jef Colruyt is voorzitter van de Raad Van Bestuur van de N.V. Colruyt (retail) en de N.V. Dolmen (informaticadiensten).

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod