De moed om echt jezelf te zijn (authenticiteit)

{module management menu}

Samenvatting van een artikel van Hilda Bouma in: Het Financieele Dagblad 13-7-2006

Wat is authenticiteit?

Hedwigh Verbruggen (voorzitter van het Platform voor Authenticiteit en bezig met promotieonderzoek naar authenticiteit): Authenticiteit heeft vooral te maken met het afleggen van je harnas, anderen geen geweld aandoen, je laten leiden door wat er van binnen naar buiten komt, egoloosheid. Maar ik vraag me af of je wel helemaal egoloos kunt zijn. Het is een verdedigingsmechanisme. Zonder ego zou je compleet verlicht zijn. Nou, die mensen ben ik nog niet tegengekomen. Voor sommige mensen was Theo van Gogh een heel authentiek mens, voor anderen leefde hij juist vanuit zijn ego.

Roos Vonk (hoogleraar sociale psychologie in Nijmegen): het tegenovergestelde van defensiviteit in menselijk gedrag, echt jezelf laten zien zoals je bent; dat is het moeilijkste wat er is. Je moet jezelf afvragen: wat probeerde ik te beschermen? Zodra je dat weet, is de spanning weg. Dat merk ik ook bij coaching: zodra mensen de dingen zien zoals ze zijn, zie je ze ontspannen.

Paulien Assink (Twijnstra-Gudde; auteur van Uit het harnas- over authentiek leiderschap): de moed jezelf te zijn zonder harnas, zonder façade; dit veronderstelt naar jezelf en anderen luisteren, niet veel woorden nodig hebben, afleren dat je altijd een goed verhaal moet hebben.

Frederike Hollander (manager management development bij Randstad Nederland): jezelf geen geweld aandoen, je niet alleen in de ander kunnen verplaatsen, maar ook de antenne ook naar binnen richten.

Opmerkingen
1) Dat het onderwerp authenticiteit in Het Financieele Dagblad wordt besproken, ook in verband met egoloosheid, is opmerkelijk.
2) De context van de besprekingen blijft succes, bijvoorbeeld: 'Je bent gewoon succesvoller als je jezelf geen geweld aandoet.'

[NW, DT]


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Chakrayoga

    Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod