Satsangs

De satsangs zijn gericht op de levende bewustwording van je meest eigen sfeer, je ware aard. Dat is de sfeer van volledige ontspanning en volkomen helderheid: de Openheid zonder scheidingen, de afwezigheid van tweeheid (a-dvaita).

Het uitgangspunt van de gesprekken is je actuele eigen situatie. De bewustwording vindt plaats door terug te gaan naar je eigen ervaring, de ervaring van je eigen situatie. In deze situatie breng je vele scheidingen aan: ik en het andere, ik en de ander, je verlangen en het verlangde, je vrees en het gevreesde, je 'ik-denk' en het gedachte, je denken en je gevoel, enzovoort. Een onderzoek naar deze situatie laat zien dat het deze scheidingen zijn die aanleiding geven tot conflicten, spanningen en lijden, maar ook dat ze erg betrekkelijk zijn, dat ze niet nodig zijn. Ze zijn er alleen wanneer je een standpunt inneemt dat beperkt is. Opheffing van dit standpunt betekent een ont-perking, en de manifestatie van Openheid zonder scheidingen, van a-dvaita.

De gesprekken volgen de 'directe weg' van het scherpe en doorleefde inzicht, waardoor belemmeringen voor de realisatie van Openheid worden opgeheven. Traditioneel wordt dit de inzichtsyoga genoemd, die in de stroming van de Advaita Vedanta centraal staat. Dit is een traditie die teruggaat op de oudere Upanishaden (ca. 800 - 600 v.Chr.), waarin de kern van zelf-zijn (Atman) geen vormen en grenzen heeft en zo met de grondslag van het universum (Brahman) samenvalt.

Het onderricht vindt plaats op verschillende niveaus. Ten eerste is er de basale informatie in woorden. Ten tweede is er het herstellen van de goede oriëntatie door aanwijzingen. Ten derde is er de directe werking rondom de woorden. De antwoorden op een gestelde vraag zijn niet voor iedereen relevant. Belangrijk is bij jezelf te blijven. Dan blijkt wel wat voor jou van belang is.

De titels van de gesprekken beginnen met de datum van het gesprek: jaar-maand-dag (jjjjmmdd).
Het belangrijkste thema van een gesprek staat meestal achter de datum vermeld.

Inhoud

Satsangs 2012

Satsangs 2011

Satsangs 2010

Satsangs 2009

Satsangs 2008

Satsangs 2007

Satsangs 2006

Satsangs 2005

Satsangs 2004

Satsangs 2003

Satsangs 2002

Satsangs 2001


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod